Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Het is weer mogelijk om toertochten te organiseren, maar tot en met in ieder geval 8 maart 2022 gelden er wel voorwaarden. Zo geldt de 1,5 meter afstand nog steeds, behalve tijdens het fietsen. Dat betekent dat je als organisator maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte op start-, pauze- en te verminderen. Hoe doe je dit?

Gespreide starttijden

Deelnemers laten starten op verschillende tijden, vermindert de drukte op delen van de route. Je geeft dit eenvoudig aan via Mijn tochten. Per route/afstand ken je een maximaal aantal deelnemers aan een starttijd toe. 

Voorinschrijving en Scan & Go

Deelnemers starten sneller als je gebruikmaakt van Scan & Go. Daarmee voorkom je dat deelnemers in de rij moeten staan voor de inschrijftafel. Zorg dat vrijwilligers op gepaste afstand de Scan & Go-barcode scannen. Tegenwoordig hebben veel fietsers hun barcode op hun telefoon, bijvoorbeeld in de Fietssport-app of ze hebben de barcode per mail toegestuurd gekregen.

Gebruik je Scan & Go met voorinschrijving, dan bespaart dat nog meer tijd én drukte bij de start. Deelnemers hebben zich dan alvast ingeschreven én betaald en hoeven alleen hun Scan & Go-pas te laten scannen. Ander voordeel van voorinschrijving met Scan & Go: je deelnemers en vrijwilligers vermijden handcontact, omdat er niet meer met contact geld betaald moet worden bij de inschrijftafel. Dit helpt de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Corona-toolkit

Via de website van sportkoepel NOC*NSF download je een gratis toolkit. In de toolkit vind je naast adviezen en tips ook visuele hulpmiddelen zoals posters, afbeeldingen en stickers waarmee je deelnemers tijdens bij de start-, finish- en pauzeplaatsen en fietsenstalling informeert over onder andere looproutes en hygiëneregels. Ook vind je hier de regels over het coronatoegangsbewijs, voorlichtingsmateriaal over het toegangsbewijs en handige links naar de CoronaCheck Scanner. 

GPX-bestand van de route

Zorg dat voor het uitpijlen van de route niet te veel personen op pad gaan. GPX-routes hebben de voorkeur. Zo beperk je de inzet van vrijwilligers. Verstuur het GPX-bestand ook naar de deelnemers, zodat ze voorafgaand aan het evenement de rit als GPX-bestand kunnen opslaan in een navigatiesysteem.

Lees de richtlijnen

NTFU vertaalde de landelijke maatregelen naar praktische richtlijnen voor toertochtorganisatoren. Lees de NTFU Richtlijnen voor toertochten goed door. Hierin vind je extra maatregelen die je neemt om het aantal mensen op een locatie te beperken en de 1,5 meter afstand te waarborgen. Raadpleeg ook het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF, met algemene richtlijnen voor de sport. 

Tips voor de veiligheid en hygiëne

Op NTFU.nl vind je tips over hoe je zorgt voor een zo veilig mogelijk evenement. We raden het je aan om ruim voor het evenement hier aandacht aan te besteden.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Caroline Lit, via verenigingen@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

Fietspad moet veiliger worden voor wielrenners

De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Trailcrews

Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Trailfund

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven.