NTFU maakt zich met NOCNSF bij Tweede Kamer-verkiezingen sterk voor meer ruimte voor de fiets

Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.

Sport is óók politiek. Daarom doet NOC*NSF met wielersportbond NTFU en tientallen andere sportbonden namens tien miljoen sporters, een dringende oproep op de politici in Den Haag: kom in beweging! En zet de kracht van sport in voor een sterk en vitaal Nederland. In het onderwijs, in de gezondheidszorg, bij het inrichten van de publieke ruimte en in het natuurbeleid. Investeer in het komende regeerakkoord in sport, zodat we samen het positieve effect van sport en bewegen op onze samenleving kunnen behouden en versterken. Dat betaalt zichzelf dubbel en dwars uit. 

Waarom? Sport maakt ons fysiek en mentaal gezond en laat zorgkosten dalen. Belangrijker dan ooit in een samenleving waar niet iedereen gelijke kansen heeft en verschillen steeds groter worden. En waar onze leefomgeving en gezondheid steeds meer onder druk staan.

Samen sterk voor de fietssport

We zijn met ruim 900.000 fietssporters in Nederland. Daarmee is de fietssport één van de meest populaire sporten die je buiten kunt doen. Tel daar nog eens duizenden vrijwilligers bij op die zich inzetten voor een toertocht, de wielerclub, een training of mountainbikeroute. Met de steun van ruim 75.000 leden zet de NTFU zich daarom  in voor iedereen die in Nederland wielrent, mountainbiket of gravelbiket.

Wat zijn de speerpunten

Sportkoepel NOC*NSF zet zich er vooral voor in dat de politiek aandacht heeft voor drie belangrijke punten:
  1. Investeer in de kracht van onze verenigingen.
  2. Geef ruimte aan de sport.
  3. Versterk de maatschappelijke waarde van sport.
De NTFU zet zich vooral in voor punt 1 (wielerclubs en toertochten) en punt 2 (meer ruimte voor de fietser).
 

Investeer in de kracht van onze verenigingen

Er is in Nederland een unieke sportinfrastructuur waar andere landen jaloers op zijn. De sport kan ook veel zelf. Maar er komt ook steeds meer op de sport af. Zo staan wielerclubs en tochtorganisatoren staan onder druk. De maatschappelijke uitdagingen waar ook verenigingen mee te maken krijgen nemen toe. De regelgeving wordt complexer. En vrijwilligers mobiliseren wordt steeds lastiger. 

Geef ruimte aan de sport

Onze fietsrit begint bij de voordeur. Toch staat sporten in de openbare ruimte, zoals in de stad maar ook in het buitengebied, onder druk. Het gaat erom dat je op een veilige manier vanaf je huis naar het buitengebied kunt fietsen. Er moeten dus goede routes zijn én komen en die moeten ook onderhouden worden. Dat is een taak van de overheid.

Een knelpunt voor onze fietssport is de vergunningverlening van (buiten)sportevenementen zoals toertochten. De vergunningverlening voor kleine tot grote sportevenementen wordt steeds complexer. Dit zorgt voor een grotere belasting van de vrijwilligers die deze evenementen organiseren. Vereenvoudiging van de regelgeving en ontzorging van organisatoren van met name kleine sportevenementen zijn van belang om deze in stand te houden. Daarom stellen we voor een ‘ontzorgingsloket’ in te richten. 

Wat staat er over sport in de verkiezingsprogramma's?

Het Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft een overzicht gemaakt van wat de verschillende politieke partijen in hun verkiezingsprogramma zeggen over sport, bewegen en gezonde leeftijd. Je kunt stemmen op 26 politieke partijen.
 
Bekijk het overzicht van de 26 politieke partijen die een sportieve ambitie hebben

Misschien ook interessant...

Veiligheid

Aan de slag met de vier V's van veiligheid

De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
 

Belangenbehartiging

NTFU reageert op anti-mountainbike-artikel in Trouw

Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.

Ondersteuning bij lokale lobby

Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

Trailfund

Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Op zoek naar een nieuwe mountainbike-uitdaging? Je hoeft niet ver te kijken, want dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.

 

6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

Top 10 Recreatief fietsen

Tien aanbevelingen voor Provincies om de fietser meer ruimte te geven

We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.

Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.