Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Trailcrews kunnen het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen om hun mountainbikeroutes naar een hoger niveau te krijgen. De aanvragen die binnenkwamen voor alweer de vijfde ronde van het Trailfund, waren nodig voor belangrijk onderhoud.

Mountainbikekampioen Jeroen van Eck buigt zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Hij reed in april door heel Nederland om zoveel als mogelijk routes te bezoeken én te rijden. 

“Het was erg waardevol om als gebruiker van de routes te horen hoe het er achter de schermen bij de trailcrews aan toe gaat. Tijdens mijn tour, die samenviel met een periode van veel regen, besefte ik hoe snel je geneigd bent om om plassen heen te rijden, stukken af te snijden, of toch de route op te gaan. Je denkt er als gebruiker niet bij na wat de gevolgen zijn voor de trailcrews. Regen en modder versnellen slijtage, waardoor de vrijwilligers harder moeten werken. Tijdens mijn tour sprak ik veel vrijwilligers en dat veranderde mijn kijk op de gevolgen van het rijden van routes bij slecht weer. Initiatieven zoals het Trailfund zijn dan ook erg waardevol en hebben echt impact.”
 

MTB-route Zuidlaren – van kuilenpad naar flowtrail

Bij FTC de Dobberieders steken ze de handen uit de mouwen om de route weer in een goede ‘flow’ te brengen. Daar hebben ze vooral een flinke berg zand bij nodig, om alle kuilen te dichten. Grotere funfactor voor jou als mountainbiker én ook nog eens een stuk veiliger.
 

MTB-route Spaarnwoude – wallride vervangen

De wallride op de route Spaarnwoude heeft z’n beste tijd gehad. De trailcrew gaat deze feature afbreken en met een bijdrage uit het Trailfund komt er een toffe nieuwe uitdaging voor in de plaats.
 

MTB-route IJsselland – brug en vlonder vervangen

De Owsome Bikers moeten op hun IJssellandroute de vlonders en bruggen vervangen. Zijn gaan oude planken en leggers vervangen voor nieuw hout. Daarmee houden ze de route veilig en blijft het afwateringskanaal intact.
 

Van groot bouwproject tot bankje

Met het Trailfund zijn inmiddels zeventien trailcrews geholpen. Daar zijn grote bouwprojecten zoals een houten vlonder van maar liefst dertig meter in Zoetermeer bijvoorbeeld mee aangelegd. Deze werd in april van dit jaar door Jeroen van Eck officieel geopend. Maar ook kleinere projecten zoals een houten bankje bij de start van de route in Alphen en heel wat zand en granulaat – vermalen steen – ligt er inmiddels op veel routes dankzij het Trailfund.
 

Trailfund najaar 2024

Twee keer per jaar kunnen trailcrews het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen. De volgende ronde sluit 15 november. Weet je als mountainbiker een route waar het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund goed van pas kan komen, omdat je daar altijd natte voeten hebt óf door mul zand moet ploegen? Mail je ideeën naar belangenbehartiging@ntfu.nl. Trailcrews kunnen het Trailfund aanvragen via www.ntfu.nl/trailfund.

Misschien ook interessant...

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

Kleurcode

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

Cyql, Verenigingen

Goed voorbeeld: Cyql geeft MTB Club Epe inzicht in de aanwezigen bij een clubrit

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. MTB Club Epe is enthousiast over het gemak dat Cyql brengt.

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Kleurcode

Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.