Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Trailcrews kunnen het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen om hun mountainbikeroutes naar een hoger niveau te krijgen. De aanvragen die binnenkwamen voor alweer de vijfde ronde van het Trailfund, waren nodig voor belangrijk onderhoud.

Mountainbikekampioen Jeroen van Eck buigt zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Hij reed in april door heel Nederland om zoveel als mogelijk routes te bezoeken én te rijden. 

“Het was erg waardevol om als gebruiker van de routes te horen hoe het er achter de schermen bij de trailcrews aan toe gaat. Tijdens mijn tour, die samenviel met een periode van veel regen, besefte ik hoe snel je geneigd bent om om plassen heen te rijden, stukken af te snijden, of toch de route op te gaan. Je denkt er als gebruiker niet bij na wat de gevolgen zijn voor de trailcrews. Regen en modder versnellen slijtage, waardoor de vrijwilligers harder moeten werken. Tijdens mijn tour sprak ik veel vrijwilligers en dat veranderde mijn kijk op de gevolgen van het rijden van routes bij slecht weer. Initiatieven zoals het Trailfund zijn dan ook erg waardevol en hebben echt impact.”
 

MTB-route Zuidlaren – van kuilenpad naar flowtrail

Bij FTC de Dobberieders steken ze de handen uit de mouwen om de route weer in een goede ‘flow’ te brengen. Daar hebben ze vooral een flinke berg zand bij nodig, om alle kuilen te dichten. Grotere funfactor voor jou als mountainbiker én ook nog eens een stuk veiliger.
 

MTB-route Spaarnwoude – wallride vervangen

De wallride op de route Spaarnwoude heeft z’n beste tijd gehad. De trailcrew gaat deze feature afbreken en met een bijdrage uit het Trailfund komt er een toffe nieuwe uitdaging voor in de plaats.
 

MTB-route IJsselland – brug en vlonder vervangen

De Owsome Bikers moeten op hun IJssellandroute de vlonders en bruggen vervangen. Zijn gaan oude planken en leggers vervangen voor nieuw hout. Daarmee houden ze de route veilig en blijft het afwateringskanaal intact.
 

Van groot bouwproject tot bankje

Met het Trailfund zijn inmiddels zeventien trailcrews geholpen. Daar zijn grote bouwprojecten zoals een houten vlonder van maar liefst dertig meter in Zoetermeer bijvoorbeeld mee aangelegd. Deze werd in april van dit jaar door Jeroen van Eck officieel geopend. Maar ook kleinere projecten zoals een houten bankje bij de start van de route in Alphen en heel wat zand en granulaat – vermalen steen – ligt er inmiddels op veel routes dankzij het Trailfund.
 

Trailfund najaar 2024

Twee keer per jaar kunnen trailcrews het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen. De volgende ronde sluit 15 november. Weet je als mountainbiker een route waar het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund goed van pas kan komen, omdat je daar altijd natte voeten hebt óf door mul zand moet ploegen? Mail je ideeën naar belangenbehartiging@ntfu.nl. Trailcrews kunnen het Trailfund aanvragen via www.ntfu.nl/trailfund.

Misschien ook interessant...

Kennis & onderzoek

Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Belangenbehartiging

NTFU reageert op anti-mountainbike-artikel in Trouw

Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.