De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.
Er zijn 540.000 wielrenners in Nederland. Een kleine 1 procent daarvan belandde in 2020 op de Spoedeisende Hulp. Daar behandelden de artsen maar liefst 71.300 fietsers in totaal: dus ook kinderen, e-bikers, forenzen en maaltijdbezorgers. De groep gewonde wielrenners vormt dus zo’n 7 procent van het totaal aantal fietsslachtoffers.
Op de Spoedeisende Hulp gaf 42 procent van de wielrenners gevallen te zijn zonder botsing. Belangrijke oorzaak was slecht wegdek (34 procent), zoals gladheid, putten en losliggend grind. Maar ook niet goed opletten of een stuurfout waren boosdoeners. Een smak op de weg was ook snel gemaakt door een onveilige verkeerssituatie (26 procent), door een paaltje op de weg, slecht zicht of een te smal pad.
De situatie op het fietspad kan dus een stuk beter. Denk aan losliggende tegels, onnodige paaltjes, gaten en hobbels en smalle fietspaden. Zo riep de NTFU dit voorjaar al Provincies en wegbeheerders op werk te maken van goede wegen en veilige fietspaden. Dat de Fietsersbond de onnodige fietspaaltjes in kaart gaat brengen en wil laten verwijderen, vindt de NTFU dus een goed plan.
Check ook onze factsheet Wielrennen, met daarin de top-5 frustraties over fietsinfrastructuur
Het gaat daarbij vooral om onnodige paaltjes. Op sommige plekken houden ze automobilisten tegen, die het fietspad gebruiken als doorsteek. Maar op veel plaatsen zijn ze overbodig, onhandig geplaatst of slecht zichtbaar. Weghalen of zorgen dat ze goed opvallen dus. Dat kan bijvoorbeeld met ribbelmarkering op het wegdek en reflectie, aldus het CROW dat ervoor zorgt dat de infrastructuur in ons land goed geregeld wordt.
Behalve paaltjes, zorgen onoverzichtelijke verkeerssituaties bijvoorbeeld ook voor ongevallen. De andere groep gewonde wielrenners, 41 procent, gaven aan gebotst te zijn met iemand anders. Meestal met een andere wielrenner (35 procent). Anderen raakten gewond doordat ze met een automobilist, fietser of voetganger botsten.
De cijfers van VeiligheidNL over deze botsingen zeggen niets zeggen over de toedracht van het ongeval. Of het door een automobilist, fietser of andere wielrenner veroorzaakt werd of door de gewonde wielrenner in kwestie is dus niet bekend. Wel speelde de verkeerssituatie hier een aantal keer een rol, zoals slecht zicht waardoor iemand onverwacht overstak of geen voorrang gaf waar dat misschien wel had gemoeten.
Het aantal wielrenners dat ernstig gewond raakt, lijkt in eerste instantie mee te vallen: een kleine 1 procent belandt dus in het ziekenhuis. En er zijn natuurlijk ongevallen waarbij je er goed vanaf komt en niet naar het ziekenhuis hoeft.
Maar kijk je wat langer terug, dan groeit het aantal wielrenners met ernstig letsel helaas flink. In 10 jaar tijd kwam maar liefst 44 procent méér wielrenners op de Spoedeisende Hulp terecht. En daarin zijn we helaas niet de enige. VeiligheidNL ziet dat er steeds meer fietsers slachtoffer zijn en waarschuwt dat het aantal in de komende jaren alleen maar toeneemt, als we niets doen. De doelstelling van de Rijksoverheid – 0 verkeersslachtoffers in 2050 – gaan we zo dus niet halen.
Uiteindelijk is elke gewonde wielrenner en fietser er één te veel. Aan de overheid, Provincies en wegbeheerders de taak om betere en veilige fietspaden te maken. Om dat voor elkaar te krijgen, werkt de NTFU samen met fiets- en verkeersorganisaties als Fietsplatform, de ANWB en VeiligheidNL. Samen staan ze sterker om aandacht voor veiligheid voor fietsers te vragen.
In aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen in 2023 pleiten de organisaties daarom gezamenlijk voor betere en veiligere fietspaden. En de bond laat via de media zien hoe wielrenners zelf hun steentje bijdragen aan de veiligheid op het fietspad. Bijvoorbeeld met de wegkapitein en Start2Bike-trainingen.
Terugluisteren: NTFU en Fietsersbond bij Radio 1 over betere fietsinfrastructuur
Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”
Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven.
Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.
Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?
EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.
Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.
Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de
Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.
Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?
Een paar maanden geleden vroegen we welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund kan gebruiken. Meer dan tachtig reacties kreeg de wielersportbond. Vooral routes waar je tot aan je assen in de blubber staat of door mul zand moet ploeteren, kwamen terug.