Zand en grind voor mountainbikeroutes dankzij NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Een paar maanden geleden vroegen we welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund kan gebruiken. Meer dan tachtig reacties kreeg de wielersportbond. Vooral routes waar je tot aan je assen in de blubber staat of door mul zand moet ploeteren, kwamen terug.

 
Dat zijn precies de stukken waar trailcrews hun handen vol aan hebben. Nu hebben routes het jaar rond onderhoud nodig, maar zeker als het flink regent of lang droog is hebben de vrijwilligers hun handen er vol aan om de route goed begaanbaar te houden.

Dat lukt dus niet altijd en vaak komt dat door een gebrek aan mensen, materiaal en geld. Daarom springt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund bij. Trailcrews krijgen een bijdrage uit dit fonds zodat ze materiaal voor belangrijk onderhoud kunnen aanschaffen. Denk aan zand, gebroken puin en hout, maar het Trailfund is er ook voor bijvoorbeeld een grondverzetmachine en aannemer. Zo onderhouden trailcrews sneller én beter de routes en genieten mountainbikers eerder én langer van hun favoriete rondje.

Vlonder in Zelhem

Water kiest altijd de weg van de minste weerstand, de snelste weg naar beneden. Op routes met hoogteverschil, wordt het op het laagste punt dus vaak één grote plas. Zeker als het water daar moeilijk af te voeren is. De vrijwilligers van MTB Achterhoek werken daarom aan een vlonder met hulp van het Trailfund. Zo kan dit gedeelte van de route het hele jaar openblijven.

Upgrade van de kinderroute in Lelystad

Ook in Lelystad willen ze graag droge voeten, vooral voor de jongste mountainbikers onder ons. De vrijwilligers leggen daarom een deel van de kinderroute in Lelystad om, zodat kinderen en hun ouders het hele jaar door kunnen rijden, ongeacht weersomstandigheden. Het Trailfund brengt ons dichter bij dat doel, want er is een hele berg zand nodig en materiaal om al dat zand te verplaatsen en aan te stampen.

Eerherstel in Vledder

De trailcrew van FietsZe uit Vledder herstelt dankzij het Trailfund een route die in verval is geraakt. Op last van een rechter, mocht een stuk route die ze drie jaar geleden hadden aangelegd niet meer gebruikt worden. Het werd een ideaal pad voor ruiters en wandelaars. Om het pad weer MTB-proof te maken, hebben ze een minikraan nodig om stukken af te graven en brengen ze een extra laag woudzand aan.

Zwolle’s nieuwe route-features  

MTB-route Zwolle krijgt een goede upgrade dankzij het Trailfund. Daar rijd je straks over twee tafels (hoog en laag), balanceer je over een houten wip en krijg je meer grip in beklimmingen dankzij speciale grindmatten. Het geld gebruiken de vrijwilligers dus vooral om al het materiaal voor de features aan te schaffen, waaronder een flinke stapel hout.

Uit de modder in Winterswijk

Wie goed doet, goed ontmoet. In Winterswijk profiteren niet alleen mountainbikers, maar ook wandelaars en fietsers van het Trailfund. De vrijwilligers zetten hun schouders onder de verbetering van het pad aan de Schibbinkweg, een gedeeld pad dat elke winter verandert in een modderpad. Ze gaan het pad helemaal schoonmaken, puin- en tegelbrokken verwijderen, een nieuwe fundering aanbrengen en netjes afwerken. Bovendien wordt het pad ook iets breder, zodat er meer ruimte is om elkaar te passeren. Goed bezig!

Trailfund ook in 2025

Ook in 2025 kunnen trailcrews het Trailfund aanvragen. Daarmee support Bosch eBike Systems maar liefst vier jaar op rij het mountainbiken in Nederland. De nieuwe ronde sluit 1 mei 2025. 

Ken je als mountainbiker een route waar het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund goed van pas komt? Misschien wil je je huidige MTB-route voorzien van meer uitdaging? Of moet er een stuk route dat nieuw leven ingeblazen krijgen? Laat je suggesties achter via het formulier onderaan deze pagina.

Trailcrews vragen het Trailfund aan via www.ntfu.nl/trailfund.
 

Misschien ook interessant...

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Belangenbehartiging

Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?