Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Recreatiegebied de Maashorst is een populair mountainbikegebied. Met maar liefst tien verenigingen die gebruikmaken van hetzelfde gebied, is onderling overleg belangrijk om de druk op het natuurgebied zo goed mogelijk te verdelen. Het MVTO voorziet in deze behoefte. 

In het MVTO worden tien verenigingen uit de NTFU-regio 20: Oss-Uden e.o. vertegenwoordigd. Ieder kwartaal komen één of twee afgevaardigden van iedere vereniging bij elkaar. “Het MVTO wordt met name gebruikt om data van toertochten met elkaar af te stemmen,” vertelt Mari van Nistelrooij, woordvoerder van het MVTO. “Dat is belangrijk, aangezien we veel in dezelfde omgeving fietsen. Voor de toertochten zijn niet alleen de datums van belang, maar bespreken we ook de routes met elkaar. De meeste deelnemers zijn bij meerdere toertochten in de regio aanwezig, dus op deze manier kunnen we zorgen voor voldoende variatie.” 

Centraal aanspreekpunt

Naast het onderlinge overleg met de aangesloten verenigingen, fungeert het MVTO ook als centraal aanspreekpunt voor andere partijen. “Bij de toertochten die we organiseren, maken we ook afspraken met gemeenten en natuurbeheer over de routes die we rijden en vergunningen die daarvoor nodig zijn. Daarnaast heeft het MVTO contact met vertegenwoordigers van andere gebruikers van het gebied, zoals ruiters, hardlopers en wandelaars,” laat van Nistelrooij weten. “Dat het MVTO verschillende verenigingen vertegenwoordigt, zorgt voor een sterkere positie bij het nastreven van onze belangen.”

Een ander voordeel is de eensgezindheid die het MVTO oplevert. “Als er bepaalde beslissingen worden genomen die betrekking hebben op onze verenigingen, bepalen we met zijn allen ons standpunt. Dat je met één standpunt naar buiten komt, zorgt voor meer duidelijkheid naar andere partijen toe,” stelt Van Nistelrooij. “Bovendien zorgt het MVTO ervoor dat er één centraal aanspreekpunt is en andere partijen niet allerlei verschillende verenigingen hoeven te benaderen.”

Gezamenlijk overleg opzetten

Verenigingen die ook een gezamenlijk overlegorgaan willen vormen, adviseert Van Nistelrooij om te beginnen met het op papier zetten van gezamenlijke standpunten. “Daarmee schep je duidelijkheid naar elkaar en andere betrokken partijen. Maar benut het overleg ook om van elkaar te leren. Bespreek eventuele problemen die bij verenigingen spelen en probeer dit met elkaar op te lossen. Vergeet niet dat je ook slim gebruik kunt maken van elkaars netwerk. De juiste ingangen maken het vaak een stuk makkelijker om iets voor elkaar te krijgen.” 

Aan de slag met dit voorbeeld?

Ben je geïnspireerd door dit goede voorbeeld en wil je zelf ook aan de slag gaan? De NTFU staat voor je klaar om je te ondersteunen en eventueel in contact te brengen met verenigingen bij jou in de buurt. Neem contact op met Team Verenigingsondersteuning via verenigingen@ntfu.nl of via 0318 581 300.

Misschien ook interessant...

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.

Toertochten

50 Brabantse toertochten verzekerd van support van ZLM Verzekeringen

Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

Top 10 Recreatief fietsen

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen. 

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Trailcrews

Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Cyql, Verenigingen

Goed voorbeeld: Cyql geeft MTB Club Epe inzicht in de aanwezigen bij een clubrit

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. MTB Club Epe is enthousiast over het gemak dat Cyql brengt.