Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Recreatiegebied de Maashorst is een populair mountainbikegebied. Met maar liefst tien verenigingen die gebruikmaken van hetzelfde gebied, is onderling overleg belangrijk om de druk op het natuurgebied zo goed mogelijk te verdelen. Het MVTO voorziet in deze behoefte. 

In het MVTO worden tien verenigingen uit de NTFU-regio 20: Oss-Uden e.o. vertegenwoordigd. Ieder kwartaal komen één of twee afgevaardigden van iedere vereniging bij elkaar. “Het MVTO wordt met name gebruikt om data van toertochten met elkaar af te stemmen,” vertelt Mari van Nistelrooij, woordvoerder van het MVTO. “Dat is belangrijk, aangezien we veel in dezelfde omgeving fietsen. Voor de toertochten zijn niet alleen de datums van belang, maar bespreken we ook de routes met elkaar. De meeste deelnemers zijn bij meerdere toertochten in de regio aanwezig, dus op deze manier kunnen we zorgen voor voldoende variatie.” 

Centraal aanspreekpunt

Naast het onderlinge overleg met de aangesloten verenigingen, fungeert het MVTO ook als centraal aanspreekpunt voor andere partijen. “Bij de toertochten die we organiseren, maken we ook afspraken met gemeenten en natuurbeheer over de routes die we rijden en vergunningen die daarvoor nodig zijn. Daarnaast heeft het MVTO contact met vertegenwoordigers van andere gebruikers van het gebied, zoals ruiters, hardlopers en wandelaars,” laat van Nistelrooij weten. “Dat het MVTO verschillende verenigingen vertegenwoordigt, zorgt voor een sterkere positie bij het nastreven van onze belangen.”

Een ander voordeel is de eensgezindheid die het MVTO oplevert. “Als er bepaalde beslissingen worden genomen die betrekking hebben op onze verenigingen, bepalen we met zijn allen ons standpunt. Dat je met één standpunt naar buiten komt, zorgt voor meer duidelijkheid naar andere partijen toe,” stelt Van Nistelrooij. “Bovendien zorgt het MVTO ervoor dat er één centraal aanspreekpunt is en andere partijen niet allerlei verschillende verenigingen hoeven te benaderen.”

Gezamenlijk overleg opzetten

Verenigingen die ook een gezamenlijk overlegorgaan willen vormen, adviseert Van Nistelrooij om te beginnen met het op papier zetten van gezamenlijke standpunten. “Daarmee schep je duidelijkheid naar elkaar en andere betrokken partijen. Maar benut het overleg ook om van elkaar te leren. Bespreek eventuele problemen die bij verenigingen spelen en probeer dit met elkaar op te lossen. Vergeet niet dat je ook slim gebruik kunt maken van elkaars netwerk. De juiste ingangen maken het vaak een stuk makkelijker om iets voor elkaar te krijgen.” 

Aan de slag met dit voorbeeld?

Ben je geïnspireerd door dit goede voorbeeld en wil je zelf ook aan de slag gaan? De NTFU staat voor je klaar om je te ondersteunen en eventueel in contact te brengen met verenigingen bij jou in de buurt. Neem contact op met Team Verenigingsondersteuning via verenigingen@ntfu.nl of via 0318 581 300.

Misschien ook interessant...

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

6x tips om leden welkom te heten op de club

Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.

Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

Top 10 Recreatief fietsen

Tien aanbevelingen voor Provincies om de fietser meer ruimte te geven

We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.

6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Belangenbehartiging

NTFU presenteert visie op mountainbiken en gravelbiken

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.

Vraag een gratis Fietssport Scan + Go vlag aan

Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Gelderse veerponten

Petitie voor Gelderse veerponten al 17000x getekend

Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?