Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Binnenkort ontvangen alle secretarissen van onze verenigingen en stichtingen de besluitenlijst van de vergadering en wordt deze ook gepubliceerd op onze site. Hieronder lees je alvast kort de belangrijkste punten uit de vergadering.
De tarieven voor 2023 lagen voor aan de Unieraad. Deze stijgen in 2023 met de gemiddelde inflatiecorrectie over 2021, namelijk 2,7 procent. Voorzitter Sander Kool kondigde daarbij aan dat in 2024 (dus niet al aankomend jaar) de premie voor het verzekeringsdeel in onze contributie met 1 euro gaat stijgen naar 18,75 euro. De laatste verhoging dateerde uit 2020. Deze verhoging heeft met name te maken met het aansprakelijkheidsdeel van onze collectieve verzekering.
De Unieraad ging akkoord met het jaarverslag en de jaarcijfers van 2021. Hiermee verlenen zij decharge aan het hoofdbestuur. Ook werd het jaarplan en de begroting voor 2023 goedgekeurd.
Penningmeester Leen de Waal is aftredend en herkiesbaar voor een tweede termijn. De Unieraad ging akkoord met zijn herbenoeming als penningmeester voor het hoofdbestuur.
De Code Goed Sportbestuur vormt de basis voor integriteit in de sport. Een van de aanbevelingen van deze code is dat het hoofdbestuur jaarlijks overlegt over de eigen werkwijze en functioneren. Tijdens de unieraadsvergadering rapporteerde de hoofdbestuurders hierover aan de Unieraad. Zij deden dit aan de hand van de vier principes van de Code Goed Sportbestuur: verantwoordelijkheid, transparantie, maatschappij en democratie. Zij willen hiermee een goed voorbeeld zijn voor de verenigingen.
Aan de Unieraad lagen een aantal wijzigingen in onze statuten voor i.v.m. ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Het gaat daarbij met name over de AVG, de wet WBTR en digitaal stemrecht. Ook moeten we een aantal wijzigingen doorvoeren als gevolg van gewijzigde dopingwetgeving en tuchtrecht. De statuten werden goedgekeurd door de Unieraad en gaan nu naar onze notaris.
De wet WBTR verplicht organisaties is te regelen wat er gebeurd in het geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders. Hiervoor heeft de NTFU een continuiteitscommissie ingesteld waar door de Unieraad de heer Wil Noorman werd gekozen als lid. De heer Piet Wierenga werd gekozen als plaatsvervangend lid.
We namen tijdens de Unieraadsvergadering afscheid van een 7-tal trouwe regio-afgevaardigden. Conform de Code Goed Sportbestuur moeten zij na een bestuursperiode van 3x3 jaar afscheid nemen als afgevaardigde. We namen afscheid van Lex Ringers, Eerde de Vries, Roelof de Jonge, Maarten van Lanen, Andre van der Velden, Ad Koppe en Elwin Derks.
Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.
Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast.
‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.
Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.
De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.
NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.
Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.
Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op
Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.
EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.