Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Binnenkort ontvangen alle secretarissen van onze verenigingen en stichtingen de besluitenlijst van de vergadering en wordt deze ook gepubliceerd op onze site. Hieronder lees je alvast kort de belangrijkste punten uit de vergadering.
De tarieven voor 2023 lagen voor aan de Unieraad. Deze stijgen in 2023 met de gemiddelde inflatiecorrectie over 2021, namelijk 2,7 procent. Voorzitter Sander Kool kondigde daarbij aan dat in 2024 (dus niet al aankomend jaar) de premie voor het verzekeringsdeel in onze contributie met 1 euro gaat stijgen naar 18,75 euro. De laatste verhoging dateerde uit 2020. Deze verhoging heeft met name te maken met het aansprakelijkheidsdeel van onze collectieve verzekering.
De Unieraad ging akkoord met het jaarverslag en de jaarcijfers van 2021. Hiermee verlenen zij decharge aan het hoofdbestuur. Ook werd het jaarplan en de begroting voor 2023 goedgekeurd.
Penningmeester Leen de Waal is aftredend en herkiesbaar voor een tweede termijn. De Unieraad ging akkoord met zijn herbenoeming als penningmeester voor het hoofdbestuur.
De Code Goed Sportbestuur vormt de basis voor integriteit in de sport. Een van de aanbevelingen van deze code is dat het hoofdbestuur jaarlijks overlegt over de eigen werkwijze en functioneren. Tijdens de unieraadsvergadering rapporteerde de hoofdbestuurders hierover aan de Unieraad. Zij deden dit aan de hand van de vier principes van de Code Goed Sportbestuur: verantwoordelijkheid, transparantie, maatschappij en democratie. Zij willen hiermee een goed voorbeeld zijn voor de verenigingen.
Aan de Unieraad lagen een aantal wijzigingen in onze statuten voor i.v.m. ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Het gaat daarbij met name over de AVG, de wet WBTR en digitaal stemrecht. Ook moeten we een aantal wijzigingen doorvoeren als gevolg van gewijzigde dopingwetgeving en tuchtrecht. De statuten werden goedgekeurd door de Unieraad en gaan nu naar onze notaris.
De wet WBTR verplicht organisaties is te regelen wat er gebeurd in het geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders. Hiervoor heeft de NTFU een continuiteitscommissie ingesteld waar door de Unieraad de heer Wil Noorman werd gekozen als lid. De heer Piet Wierenga werd gekozen als plaatsvervangend lid.
We namen tijdens de Unieraadsvergadering afscheid van een 7-tal trouwe regio-afgevaardigden. Conform de Code Goed Sportbestuur moeten zij na een bestuursperiode van 3x3 jaar afscheid nemen als afgevaardigde. We namen afscheid van Lex Ringers, Eerde de Vries, Roelof de Jonge, Maarten van Lanen, Andre van der Velden, Ad Koppe en Elwin Derks.
Steeds meer mensen stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. Bijvoorbeeld na een valpartij. Dat komt naar voren uit sportblessurecijfers van VeiligheidNL. Zonde, want vaak is zo'n blessure te voorkomen. Hoe? Door techniektrainingen te volgen.
Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.
NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Organiseren jullie in 2025 (weer) een toertocht en wil je deze publiceren in de
Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.
Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend.
Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.
Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:
Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.
Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.
Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.