NTFU lanceert Meldpunt Veilige Sport

De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.

Waarom een Meldpunt Veilige Sport?

De NTFU streeft naar een sportomgeving waar iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Helaas kunnen er situaties ontstaan waarin dit niet het geval is. Het Meldpunt Veilige Sport is opgericht om meldingen van integriteitsschendingen te doen. Integriteitsschendingen kunnen enorm uiteenlopen van aard, enkele voorbeelden waar een melding voor kan worden gedaan:

  • Machtsmisbruik
  • Intimidatie
  • Agressie
  • Geweld
  • Racisme
  • Discriminatie
  • Pesten
  • Uitsluiting
  • Seksuele intimidatie
  • Matchfixing
  • Doping


Hoe werkt het meldpunt?

Leden, bestuursleden, instructeurs en andere betrokkenen in de wielersport kunnen op verschillende manieren melding maken bij het Meldpunt Veilige Sport. Dit kan telefonisch via 0318-545707 of via meldpunt@ntfu.nl. Het meldpunt is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:00 uur en op vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur. Voor wie liever anoniem blijft, is er de mogelijkheid om via Chatten met Fier een anonieme melding te doen.


Wat kun je verwachten van het meldpunt?

Het meldpunt biedt allereerst een luisterend oor. Het meldpunt adviseert in de stappen die de melder kan nemen, eventueel met hulp van het bestuur van de vereniging. Daarnaast kan het meldpunt helpen met het inschakelen van hulpverlening of bemiddeling. Afhankelijk van de aard van de melding kan het meldpunt andere bevoegde instanties inschakelen voor de opvolging van de melding. 


Rol van de vertrouwenscontactpersonen

Met de introductie van het Meldpunt Veilige Sport vervalt de rol van de vertrouwenscontactpersonen van de NTFU. Het meldpunt neemt de taken van deze contactpersonen over en biedt een centrale, toegankelijke plek voor alle meldingen en ondersteuning. De vertrouwenscontactpersoon van de NTFU kunnen dus niet meer lokaal (bij de vereniging) worden ingezet. Dat betekent dat clubs zelf een vertrouwenscontactpersoon aan dienen te stellen.


Ondersteuning en preventie

Om een sociaal veilige omgeving te creeëren bij de wielervereniging, biedt de NTFU ondersteuning aan op het thema '4V's van Sociale Veiligheid'. Op deze pagina lees je welke stappen clubs kunnen nemen. De NTFU biedt professionele ondersteuning aan om stappen te nemen op dit thema, wil je hier gebruik van maken? Stuur dan een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl

 

Meer informatie

Bekijk de webpagina Meldpunt Veilige Sport voor meer informatie en veelgestelde vragen.


Samen maken we de wielersport veiliger!

Misschien ook interessant...

Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Belangenbehartiging

Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

Cyql, Verenigingen

Goed voorbeeld: Cyql geeft MTB Club Epe inzicht in de aanwezigen bij een clubrit

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. MTB Club Epe is enthousiast over het gemak dat Cyql brengt.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Top 10 Recreatief fietsen

Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar

Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.

Verenigingen

Met de wind in de rug: zo ondersteunde de NTFU verenigingen in 2024

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de fietssport. Daarom zetten we bij de NTFU in 2024 weer mooie stappen in de ontwikkeling van onze producten en diensten, speciaal voor clubs, trailcrews en bestuursleden. Met als doel: hun taak zo eenvoudig mogelijk te maken. Persoonlijk contact en een-op-een begeleiding van vrijwilligers vinden we daarbij belangrijk.
 

Kennis & onderzoek, Veiligheid

NTFU, KNWU en VeiligheidNL bundelen krachten om fietsongevallen te voorkomen

Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.