NTFU lanceert Meldpunt Veilige Sport

De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.

Waarom een Meldpunt Veilige Sport?

De NTFU streeft naar een sportomgeving waar iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Helaas kunnen er situaties ontstaan waarin dit niet het geval is. Het Meldpunt Veilige Sport is opgericht om meldingen van integriteitsschendingen te doen. Integriteitsschendingen kunnen enorm uiteenlopen van aard, enkele voorbeelden waar een melding voor kan worden gedaan:

  • Machtsmisbruik
  • Intimidatie
  • Agressie
  • Geweld
  • Racisme
  • Discriminatie
  • Pesten
  • Uitsluiting
  • Seksuele intimidatie
  • Matchfixing
  • Doping


Hoe werkt het meldpunt?

Leden, bestuursleden, instructeurs en andere betrokkenen in de wielersport kunnen op verschillende manieren melding maken bij het Meldpunt Veilige Sport. Dit kan telefonisch via 0318-545707 of via meldpunt@ntfu.nl. Het meldpunt is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:00 uur en op vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur. Voor wie liever anoniem blijft, is er de mogelijkheid om via Chatten met Fier een anonieme melding te doen.


Wat kun je verwachten van het meldpunt?

Het meldpunt biedt allereerst een luisterend oor. Het meldpunt adviseert in de stappen die de melder kan nemen, eventueel met hulp van het bestuur van de vereniging. Daarnaast kan het meldpunt helpen met het inschakelen van hulpverlening of bemiddeling. Afhankelijk van de aard van de melding kan het meldpunt andere bevoegde instanties inschakelen voor de opvolging van de melding. 


Rol van de vertrouwenscontactpersonen

Met de introductie van het Meldpunt Veilige Sport vervalt de rol van de vertrouwenscontactpersonen van de NTFU. Het meldpunt neemt de taken van deze contactpersonen over en biedt een centrale, toegankelijke plek voor alle meldingen en ondersteuning. De vertrouwenscontactpersoon van de NTFU kunnen dus niet meer lokaal (bij de vereniging) worden ingezet. Dat betekent dat clubs zelf een vertrouwenscontactpersoon aan dienen te stellen.


Ondersteuning en preventie

Om een sociaal veilige omgeving te creeëren bij de wielervereniging, biedt de NTFU ondersteuning aan op het thema '4V's van Sociale Veiligheid'. Op deze pagina lees je welke stappen clubs kunnen nemen. De NTFU biedt professionele ondersteuning aan om stappen te nemen op dit thema, wil je hier gebruik van maken? Stuur dan een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl

 

Meer informatie

Bekijk de webpagina Meldpunt Veilige Sport voor meer informatie en veelgestelde vragen.


Samen maken we de wielersport veiliger!

Misschien ook interessant...

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Top 10 Recreatief fietsen

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen. 

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

Toertochten

50 Brabantse toertochten verzekerd van support van ZLM Verzekeringen

Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.

Goed nieuws: heropstart toertochten

Per 19 mei krijgen sporters meer ruimte: sporten in groepjes is weer mogelijk. Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. De vraag van veel tochtorganisatoren blijft echter onbeantwoord: wanneer kan onze toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: de gemeente kan het verlossende antwoord geven. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, maar de tocht mag niet de vorm van een evenement aannemen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten georganiseerd worden.

NTFU

Kosten voor de fietsverzekering stijgen niet in 2023

Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend. 

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.