Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.
Een fietsbel gebruiken vergroot je veiligheid in het verkeer en voorkomt ergernissen. Om dat besef bij zoveel als mogelijk wielrenners, mountainbikers en gravelbikers te vergroten, roept CloseTheGap - bekend van de HideMyBell - woensdag 13 september uit tot Dag van de Fietsbel.
"Als fietser rijd je over verschillende wegen waar ook veel andere weggebruikers gebruik van maken, met soms flinke snelheidsverschillen en/of beperkte ruimte. Goede communicatie en gedrag is dan een vereiste om ongelukken en ergernissen te voorkomen. Medeweggebruikers waarschuwen met een fietsbel is in ieder geval een goed begin", laat CloseTheGap weten.
Voor de meeste wielrenners, mountainbikers en gravelbikers is het gebruik van een fietsbel gelukkig de norm. Dat is mooi, want een fietsbel verkleint dus de kans op valpartijen en voorkomt irritaties. Toch blijft wielersportbond NTFU het gebruik van een fietsbel stimuleren. Er zijn altijd mensen die net beginnen met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken en niet weten dat een fietsbel wettelijk verplicht is bijvoorbeeld.
Daarom zetten NTFU en Fietssport zich samen ervoor in dat zoveel als mogelijk fietsers van zich laten horen, door hun fietsbel te gebruiken. "Een fietsbel kost en weegt tegenwoordig haast niets en scheelt ergernis bij andere weggebruikers. Gewoon even bellen als je in wilt halen. Als je dat op tijd doet, is er ook de ruimte om dat te doen. En geef een vriendelijk ‘dank je wel’ bij het passeren", aldus Ellen Dobbelaar die als communicatiemedewerker bij de NTFU werkt.
De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.
De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.
Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.
Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.
De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.
Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.
Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.
Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp '
Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.