In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.
In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.
IMBA Europe zet zich in voor de ontwikkeling van mountainbikeroutes in heel Europa. De organisatie wil dat meer mensen op de mountainbike stappen en iedereen toegang heeft tot veilige en mooie routes.
Eén keer per jaar organiseert IMBA Europe daarom een conferentie – de IMBA Europe Summit. In het prachtige Italiaanse Val di Sole kwamen 150 vrijwilligers van onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en belangenbehartigers drie dagen bij elkaar.
Thema was Reframing Mountain Biking. Deelnemers discussiëren over de trends en uitdagingen van het mountainbiken. De mountainbikesport ontwikkelt zich van een niche tot één die toegankelijk is, kan en moet zijn voor een breder publiek. Iedereen wisselt tijdens de IMBA Summit daarom ideeën uit, vertelt voor welke uitdagingen ze staan en hoe ze dit oplossen. Allemaal met hetzelfde doel: mountainbiken toekomstbestendig maken.
Ook de NTFU was in Val di Sole. Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, schoof aan bij de presentaties maar ging vooral mee op pad. “Je komt toch tot de beste inzichten op de fiets”, aldus Troy.
Wat neemt hij mee uit Italië voor het mountainbiken in Nederland? “Leave a positive track”, laat Troy meteen weten. “De uitdaging van veel problemen bij de aanleg en het beheer van routes valt vaak preventief op te lossen. Hoe? Door belanghebbenden bij elkaar te brengen en samen tot een plan te komen. Voorkomen is beter dan genezen”, licht hij toe.
Niet alleen in Nederland, ook in andere landen kijken terreineigenaren en natuurbeheerders kritischer naar natuurbescherming versus natuurbeleving. In Nederland wordt er ook steeds vaker een juridische strijd over mountainbikeroutes gevoerd.
“Het hoeft helemaal niet zover te komen”, weet Troy. “Als iedereen op tijd met elkaar in gesprek gaat én blijft. De NTFU zit regelmatig aan tafel bij gesprekken tussen gemeenten, terreineigenaren, routebureaus en onderhoudsgroepen. Wij zien dat partijen juist in goed overleg prachtige routes aanleggen.”
Hoe zorgt de NTFU er dan voor dat we met elkaar praten en niet tegen elkaar strijden? “Het wordt steeds belangrijker om de positieve waarde van mountainbikeroutes onder de aandacht te brengen bij het grote publiek en overheden. Denk aan inkomsten in de recreatiesector, de positieve effecten op gezondheid en welzijn door te mountainbiken, de gemeenschap die een actieve rol neemt in route- en natuurbeheer en de kans op banen in de mountainbikesector, zoals clinics, routebouw, routebeheer, enzovoorts. Op deze manier kunnen we mountainbiken verankeren in de samenleving, dat is toch een stuk gezonder dan verketteren!?”
Wat kan de NTFU meteen toepassen uit de IMBA Summit? “Afvalvrije trails”, antwoordt Troy direct. “In Nederland is het al vanzelfsprekend dat onderhoudsgroepen vrijwillig afval langs de routes opruimen. De NTFU begon daarom met Natuurlijk Opgeruimd. Dit is een landelijke opruimactie waarmee we het werk van de onderhoudsgroepen zichtbaar maken. Een aantal onderhoudsgroepen doen al mee. In Engeland zijn al een stuk verder. Onderhoudsgroepen zijn daar aangesloten bij Trash Free Trails. Dit initiatief bundelt alle opruimacties, houdt bij hoeveel kilometer er schoon is en blijft, hoeveel kilo afval is geruimd en hoeveel vrijwilligers zich inzetten. Zo maken ze zichtbaar dat de mountainbike community eigen verantwoordelijkheid voor de natuur neemt.”
Het triggerde Troy na te denken over hoe duurzaam onze sport is. “Duurzaamheid gaat verder dan afval opruimen. Het is ook: hoe zorg je dat er géén afval meer op de route komt? Denk aan al die bidons die we gebruiken. Ik zag op de Summit ook ander materiaal voor routebordjes en -palen. Benieuwd of er in Nederland al onderhoudsgroepen of mountainbikers zijn die hiermee bezig zijn. Ik kom graag in contact met ze.”
IMBA staat voor International Mountain Bicycling Association. De van oorsprong Amerikaanse organisatie heeft in Europa een aparte tak: IMBA Europe. Het is de paraplu voor iedereen die zich inzet voor de mountainbikesport in Europa. Denk aan onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en sportbonden. Ook de NTFU is lid van IMBA Europe. Zo komen we in contact met gelijkgestemden uit de Europese mountainbikewereld en wisselen we kennis en ervaringen uit hoe andere landen het mountainbiken aanpakken. Die inzichten, ideeën en ontwikkelingen gebruiken we weer om het mountainbiken in Nederland verder op de kaart te zetten.
In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.
Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.
‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.
Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.
Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van
Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast.
NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Organiseren jullie in 2025 (weer) een toertocht en wil je deze publiceren in de
De gemeente Nijmegen heeft een nieuwe bosbeheervisie voor de Vier Perken, Mariënbosch en Westermeerdijk. Daarin blijven de meeste routes en paden open voor de gravelbiker. Stichting Rijk van Nijmegen en de NTFU leverden als vertegenwoordiger van een van de belangrijkste gebruikersgroepen input aan voor de plannen van de gemeente.