Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Reframing Mountain Biking

IMBA Europe zet zich in voor de ontwikkeling van mountainbikeroutes in heel Europa. De organisatie wil dat meer mensen op de mountainbike stappen en iedereen toegang heeft tot veilige en mooie routes.

Eén keer per jaar organiseert IMBA Europe daarom een conferentie – de IMBA Europe Summit. In het prachtige Italiaanse Val di Sole kwamen 150 vrijwilligers van onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en belangenbehartigers drie dagen bij elkaar.

Thema was Reframing Mountain Biking. Deelnemers discussiëren over de trends en uitdagingen van het mountainbiken. De mountainbikesport ontwikkelt zich van een niche tot één die toegankelijk is, kan en moet zijn voor een breder publiek. Iedereen wisselt tijdens de IMBA Summit daarom ideeën uit, vertelt voor welke uitdagingen ze staan en hoe ze dit oplossen. Allemaal met hetzelfde doel: mountainbiken toekomstbestendig maken.

Leave a positive track

Ook de NTFU was in Val di Sole. Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, schoof aan bij de presentaties maar ging vooral mee op pad. “Je komt toch tot de beste inzichten op de fiets”, aldus Troy.

Wat neemt hij mee uit Italië voor het mountainbiken in Nederland? “Leave a positive track”, laat Troy meteen weten. “De uitdaging van veel problemen bij de aanleg en het beheer van routes valt vaak preventief op te lossen. Hoe? Door belanghebbenden bij elkaar te brengen en samen tot een plan te komen. Voorkomen is beter dan genezen”, licht hij toe.

Mountainbiken verankeren in de samenleving

Niet alleen in Nederland, ook in andere landen kijken terreineigenaren en natuurbeheerders kritischer naar natuurbescherming versus natuurbeleving. In Nederland wordt er ook steeds vaker een juridische strijd over mountainbikeroutes gevoerd.

“Het hoeft helemaal niet zover te komen”, weet Troy. “Als iedereen op tijd met elkaar in gesprek gaat én blijft. De NTFU zit regelmatig aan tafel bij gesprekken tussen gemeenten, terreineigenaren, routebureaus en onderhoudsgroepen. Wij zien dat partijen juist in goed overleg prachtige routes aanleggen.”

Hoe zorgt de NTFU er dan voor dat we met elkaar praten en niet tegen elkaar strijden? “Het wordt steeds belangrijker om de positieve waarde van mountainbikeroutes onder de aandacht te brengen bij het grote publiek en overheden. Denk aan inkomsten in de recreatiesector, de positieve effecten op gezondheid en welzijn door te mountainbiken, de gemeenschap die een actieve rol neemt in route- en natuurbeheer en de kans op banen in de mountainbikesector, zoals clinics, routebouw, routebeheer, enzovoorts. Op deze manier kunnen we mountainbiken verankeren in de samenleving, dat is toch een stuk gezonder dan verketteren!?”

Trash Free Trails

Wat kan de NTFU meteen toepassen uit de IMBA Summit? “Afvalvrije trails”, antwoordt Troy direct. “In Nederland is het al vanzelfsprekend dat onderhoudsgroepen vrijwillig afval langs de routes opruimen. De NTFU begon daarom met Natuurlijk Opgeruimd. Dit is een landelijke opruimactie waarmee we het werk van de onderhoudsgroepen zichtbaar maken. Een aantal onderhoudsgroepen doen al mee. In Engeland zijn al een stuk verder. Onderhoudsgroepen zijn daar aangesloten bij Trash Free Trails. Dit initiatief bundelt alle opruimacties, houdt bij hoeveel kilometer er schoon is en blijft, hoeveel kilo afval is geruimd en hoeveel vrijwilligers zich inzetten. Zo maken ze zichtbaar dat de mountainbike community eigen verantwoordelijkheid voor de natuur neemt.”

Het triggerde Troy na te denken over hoe duurzaam onze sport is. “Duurzaamheid gaat verder dan afval opruimen. Het is ook: hoe zorg je dat er géén afval meer op de route komt? Denk aan al die bidons die we gebruiken. Ik zag op de Summit ook ander materiaal voor routebordjes en -palen. Benieuwd of er in Nederland al onderhoudsgroepen of mountainbikers zijn die hiermee bezig zijn. Ik kom graag in contact met ze.”

Wat is IMBA Europe?

IMBA staat voor International Mountain Bicycling Association. De van oorsprong Amerikaanse organisatie heeft in Europa een aparte tak: IMBA Europe. Het is de paraplu voor iedereen die zich inzet voor de mountainbikesport in Europa. Denk aan onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en sportbonden. Ook de NTFU is lid van IMBA Europe. Zo komen we in contact met gelijkgestemden uit de Europese mountainbikewereld en wisselen we kennis en ervaringen uit hoe andere landen het mountainbiken aanpakken. Die inzichten, ideeën en ontwikkelingen gebruiken we weer om het mountainbiken in Nederland verder op de kaart te zetten.

Misschien ook interessant...

Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

Start2Bike

12 en 13 oktober MTB-techniekdagen voor vrouwen

Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.