Nijmegen verwelkomt gravelbikers en mountainbikers

De gemeente Nijmegen heeft een nieuwe bosbeheervisie voor de Vier Perken, Mariënbosch en Westermeerdijk. Daarin blijven de meeste routes en paden open voor de gravelbiker. Stichting Rijk van Nijmegen en de NTFU leverden als vertegenwoordiger van een van de belangrijkste gebruikersgroepen input aan voor de plannen van de gemeente.

In het beheerplan beschrijft de gemeente hoe ze de komende jaren gaat werken de verbetering van de biodiversiteit, klimaatadaptatie en het creëren van een fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen. 

“Mariënbosch en Westermeerwijk/De Vier Perken zijn van groot belang voor de bewoners van Nijmegen. Beide bossen worden intensief voor verschillende vormen van recreatie, zoals hond uitlaten wandelen, hardlopen, mountainbiken en paardrijden gebruikt. De gemeente Nijmegen blijft al deze vormen van gebruik faciliteren, waarbij de voor de verschillende toepassingen aanwezige routes gehandhaafd blijven", is te lezen in de bosbeheervisie & werkplan bossen gemeente Nijmegen
 

 

Sportief besluit

Stichting Rijk van Nijmegen en de NTFU leverden als vertegenwoordiger van een van de belangrijkste gebruikersgroepen input voor de plannen van de gemeente. Belangrijkste punt was het toegankelijk houden van de gebieden voor de gravelbiker. En met succes.

Een sportief besluit van de gemeente Nijmegen, die daarmee de groep gravelbikers en mountainbikers erkent als gebruikersgroep. Sportieve fietsers kunnen daardoor dichtbij de stad mountainbiken en gravelbiken zonder dat zij de auto hoeven te pakken. Dit heeft als er effect dat er minder verplaatsingen en parkeerplaatsen nodig zijn in en aan de rand van natuurgebieden.

 

Goed voorbeeld doet volgen

De NTFU hoopt dat andere gemeenten en terreineigenaren het voorbeeld van Nijmegen volgen. “Complimenten voor de visie van de gemeente Nijmegen. Dit is een sterk signaal richting andere gemeenten en terreinbeheerders. We willen goede paden en netwerken, maar ook goede verbindingen van stedelijk gebied naar het buitengebied om fietsen aantrekkelijker te maken”, reageert Troy Corsen, belangenbehartiger NTFU.
Op dit moment kiezen terreinbeheerders er nog voor om paden af te sluiten voor mountainbikers en gravelbikers. Daarbij gaan ze voorbij aaneen maatschappelijke belang. Namelijk de gezondheid van de eigen in- en omwonenden en het terugdringen van beweegarmoede.

 

MTB- en gravelbikevisie 2035

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om. Daarom kwam de wielersportbond dit voorjaar met een plan om te zorgen dat er ook in 2035 nog genoeg mogelijkheden zijn voor het mountainbiken en gravelbiken.

De visie geeft antwoord op zeven urgente uitdagingen waar mountainbikers en gravelbikers tegenaan lopen: recreatiedruk, minder ruimte, beweegarmoede, rechtszaken, juridische claims, conflicten en financiering. Een aantal van deze uitdagingen zorgt nu al voor spanning en dilemma’s in de praktijk. 
   

De logica omdraaien

Ook bij onze zuiderburen ontstaat de discussie over het toegankelijk houden van gebieden voor offroad fietsen. In De Morgen verscheen een opiniestuk van Nick Schuermans, parcoursbouwer van de PlugPlug Gravel-events en actief lid van Mountain Bikers Foundation Vlaanderen, de vereniging voor het offroad fietsen in Vlaanderen. 

Hij pleit voor het omdraaien van de logica: “Het moment lijkt aangebroken om de logica om te draaien: dat je overal mag fietsen, tenzij expliciet is aangegeven dat het niet mag.”

In Nederland zien we op steeds meer plekken borden verschijnen dat fietsen in de bossen niet meer mag. Door als NTFU in gesprek te gaan met terreineigenaren kijken we samen naar de mogelijkheden om fietsers in goede banen te leiden. Onder andere door een betere spreiding neemt de druk op een gebied af.

 

Misschien ook interessant...

Cyql, Verenigingen

Nieuw: Clubklassement in Cyql

Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Gedrag, Kennis & onderzoek, NTFU

Hoe kijkt Nederland naar mountainbiken: de resultaten van het imago-onderzoek

De resultaten uit het imago-onderzoek dat Motivaction in opdracht van de NTFU liet doen, laten een gemengd beeld zien. Mountainbikers zijn sportief en avontuurlijk, maar ze zijn ook gevaarlijk en zorgen voor overlast.

Kleurcode

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Trailcrews

Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan.