Minder mensen in beweging door toegenomen regeldruk

De NTFU en KWbN ondertekenen allebei een convenant waarin ze vastleggen samen tochtorganisaties te blijven ondersteunen en versterken. Dat is hard nodig, want door scherpere regels en extra kosten staan fiets- en wandeltochten onder druk.

Het was een unicum in breedtesportland: de introductie van de gezamenlijke Vergunningenservice van de toerfiets- en wandelbond vorig jaar. Dinsdag 4 februari tekenden beide directeuren een convenant waarin zij vastlegden elkaar te blijven versterken op het vlak van toegankelijkheid en het verlagen van de regeldruk. En dat is hard nodig!

“Zonder het toegankelijk houden van fiets- en wandeltochten loopt Nederland een groot risico”, aldus Gijs Janssen, directeur-bestuurder Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en Arjan de Vries, algemeen directeur wielersportbond NTFU.
 

Toenemende regeldruk

Sinds april 2024 ondersteunen KWbN en NTFU hun aangesloten organisaties bij het aanvragen van vergunningen en toestemmingen voor hun tochten. Arjan de Vries geeft aan dat de regeldruk de laatste jaren sterk is toegenomen, waardoor de aanvragen complexer zijn geworden. Ook de kosten van vergunningstrajecten en toestemmingsaanvragen zijn flink gestegen, vertelt De Vries. Gijs Janssen voegt toe: “We snappen dat overheden alles doen om tochten verantwoord en veilig te laten verlopen, maar een bijna onhaalbare vergunningaanvraag is niet de oplossing.”
 

Structurele verbetering

Natasha Wijgerse, coördinator Vergunningenservice, hoort het bijna dagelijks. “Vragen die ingewikkelder zijn geworden, een steeds uitgebreidere lijst aan informatie die gegeven moet worden, procedures die elk jaar veranderen. En is een tocht wat langer, dan moeten organisatoren dat hele traject soms ook nog bij meerdere partijen doorlopen. Ik sprak laatst een organisatie die een aanvraag moest doen bij twaalf partijen! De organisatoren die we helpen zijn echt blij met de ondersteuning. Er is zoveel vraag dat we de Vergunningenservice binnen een jaar al uitbreiden met een extra medewerker. Maar eigenlijk is die behoefte natuurlijk niet wenselijk. Daarom richten we ons – naast het ondersteunen van de lokale organisatoren – vooral ook op het zoeken naar een structurele verbetering.”
 

Eén kam

Die structurele verbetering zit volgens NTFU en KWbN onder andere in het beoordelen van de tochten op risicoprofiel. “Nog te vaak worden alle evenementen over één kam geschoren”, aldus Janssen. “Wandeltochten worden dan gelijkwaardig beoordeeld als publieksevenementen die op één locatie plaatsvinden.” De Vries vult aan: “Maar wandeltochten en fietstoertochten zijn geen doorsnee publieksevenement. Er is een wezenlijk verschil, omdat er bij onze tochten veel minder mensen gelijktijdig op één plek zijn.”

Ook maken beide bonden zich hard voor meer vertrouwen in de professionaliteit van aangesloten organisatoren. “Vergunning- en toestemmingsverleners zouden ervan uit moeten kunnen gaan dat onze organisatoren een verantwoorde en veilige tocht organiseren. Dat wordt niet ‘geregeld’ door een vergunning, maar door de verantwoordelijkheid en professionaliteit van onze organisatoren”, zeggen Janssen en De Vries.

Gemeente Land van Cuijk bewijst dat een omslag mogelijk is, getuige het feit dat daar tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli 2024 volledig vergunnings- en meldingsvrij zijn.

Lees ook: Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij
  

Organisatoren stoppen

Janssen en De Vries geven aan dat er een absolute noodzaak is nú iets aan de ingewikkeldere regels en procedures te doen. De toegenomen regeldruk leidde er namelijk al toe dat verschillende organisatoren stopten, wat volgens de bonden een groot probleem is. “Juist nu, in een tijd waarin we te veel stilzitten, er meer dan ooit behoefte is aan preventie en we zoeken naar middelen om sociale cohesie te bevorderen, is het belangrijk dat mensen samen gaan bewegen”, zegt De Vries. Janssen benadrukt dat georganiseerde tochten de drempel verlagen om te sporten: “Het kan toch niet zo zijn dat de hogere regeldruk leidt tot minder mensen in beweging?”
 

Uitnodiging

KWbN en NTFU doen dan ook een oproep aan gemeenten, natuurorganisaties en andere terreinbeheerders om samen met hen te werken aan het verlagen van de regeldruk, zonder concessies te doen aan de veiligheid van tochten. “Want dat laatste is essentieel. Niet alleen voor de terreinbeheerders, maar ook voor de organisatoren én voor ons als landelijke sportbonden. Daarom stellen we aan de voorkant alles in het werk om samen met onze organisatoren die veiligheid te borgen. Veiligheid staat altijd voorop”, aldus De Vries en Janssen. “Een realistische aanpak van de regeldruk is echt essentieel voor een gezonder en socialer Nederland!”
 

Hulp nodig? Schakel onze Vergunningenservice in

Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het aanvragen van vergunningen of toestemming van terreineigenaren? Dan kun je terecht bij de Vergunningenservice van de NTFU en Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN).

Lees meer

Misschien ook interessant...

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

NTFU

Kosten voor de fietsverzekering stijgen niet in 2023

Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend. 

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Trailcrews

Vierde landelijke Traildag brengt trailcrews uit het hele land bij elkaar

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Trailfund

Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems trapt succesvol af

Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.

Dijkwegen, Veiligheid

Driekwart fietsers vindt het onveilig op dijkwegen

Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.