Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

De NTFU is het niet eens met het voorgenomen besluit van de gemeente Vaals om grote toertochten te verbieden. De wielersportbond zet zich in voor toertochten en wielerclubs en behartigt de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. De bond stuurde daarom vrijdag een brandbrief naar de gemeenteraad.

“Limburg is een voorloper als het gaat om gezamenlijk beleid voor wielertoertochten”, vindt de NTFU. Sinds 2013 hebben gemeenten daar samen afspraken over grote en kleine toertochten in Zuid-Limburg. Zo spreiden de gemeenten alle wielerevenementen beter uit over het hele jaar en kijken ze samen goed hoe de routes door het gebied lopen. Ook hebben ze een maximum gesteld aan het aantal evenementen én het aantal deelnemers.

Onder leiding van Limburg Cycling houden de gemeenten zich aan deze afspraken en met succes. Het aantal tochten en deelnemers is sindsdien afgenomen. “Het voorgenomen besluit van de gemeente Vaals is een breuk met die gezamenlijke aanpak en brengt ons terug naar de situatie van voor 2013”, schrijft NTFU in de brief aan de gemeente.

Geen toertochten, geen regie

Maandag 19 februari om 19.30 uur bespreekt de gemeenteraad in Vaals het voorstel om het wielerbeleid voor toertochten aan te passen. Arjan de Vries, directeur van de NTFU, is aanwezig bij die raadsvergadering. De NTFU rekent erop dat de raadsleden van de gemeente Vaals een verstandig besluit gaan nemen.

“Zonder wielertoertochten zal een aanzienlijk deel van de wielrenners juist individueel of in kleinere groepen naar Zuid-Limburg komen”, waarschuwt de NTFU in haar brief aan de gemeente. “We verwachten een toename van kleine evenementen die zich niet officieel aanmelden, waardoor de gemeente niet meer kan reguleren.”

Hoe dan wel

De NTFU vindt dat toertochten dus onderdeel van de oplossing zijn, niet van het probleem. De gemeente Vaals moet daarom met Limburg Cycling om tafel om samen te kijken hoe het wel kan. De gemeente kan wielersporters ook beter spreiden en overlast tegengaan door te zorgen voor betere infrastructuur, zoals fietspaden en routes. 

Veel verzet en media-aandacht

De NTFU riep vorige week organisaties op die het ook niet eens zijn met de plannen van de gemeente Vaals, van zich te laten horen. Zo verzetten Limburg Cycling, HISWA-RECRON, de organisatie van de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste en de KNWU zich. Net als de NTFU, stuurden zij een brief aan de gemeenteraad.

Daardoor was er veel aandacht in de media voor de onzekere toekomst van toertochten. Zo besteedde de NOS in het 20.00 uur journaal, RTL Nieuws (vanaf minuut 6.45) en Hart van Nederland aandacht aan de problemen in Zuid-Limburg.
 

Misschien ook interessant...

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Cyql, Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Cyql, Verenigingen

6x voordelen van de Cyql app voor jouw club

In 2021 kwam de Cyql app gratis beschikbaar voor NTFU-verenigingen. Met Cyql is samen fietsen makkelijker en veiliger te organiseren. Maar dat is niet het enige voordeel, we sommen 6x de voordelen van Cyql voor jouw club op. 

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Verenigingen

Kansen op het gebied van ledenwerving

Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems lanceren Trailfund voor mountainbikeroutes

Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.