Vierde landelijke Traildag brengt trailcrews uit het hele land bij elkaar

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.

Met ruim 2.750 vrijwilligers die zich inzetten voor onze mountainbikeroutes is er een hoop kennis en ervaring over hoe je routes aanlegt, onderhoudt en verbetert. Zonde om die kennis niet met elkaar te delen, vindt Troy Corsen. Hij zet zich bij de NTFU in voor jouw belangen als mountain- en gravelbiker. Hij organiseert daarom elk jaar de Traildag. Dit keer in Mook, waar op 14 september meer dan 20 trailcrews uit het hele land aan deelnamen.

Eén dag per jaar dus even niet scheppen en harken op je eigen route, maar met vrijwilligers uit andere delen van het land ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren. Dit jaar waren ze te gast bij de trailcrew van MTB Rijk van Nijmegen. Alex Peters, voorzitter van de Nijmeegse trailcrew, vertelde over de pieken en dalen op hun routes die populair zijn onder mountainbikers, maar minder geliefd onder natuurorganisaties.

De toekomst van het mountainbiken

Veel trailcrews én ook de NTFU maken zich zorgen over de toekomst voor jou als mountainbiker of gravelbiker. Als bosfietsers zijn we steeds minder welkom in de natuur. De bond besprak daarom met de vrijwilligers het plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken. 
 

 

Digitaal gereedschap

Ook zijn er steeds meer digitale tools die trailcrews nodig hebben om hun werk aan de routes goed te doen. Zo’n stuk ‘digitaal’ gereedschap is C-Tip, waarmee vrijwilligers schades en reparaties aan de routes kunnen registeren en plannen. 

De NTFU liet speciaal voor trailcrews een digitaal onderhoudslogboek bouwen, dat gepresenteerd werd tijdens de Traildag. Dat online logboek bestaat al even, maar sinds kort is er een app zodat vrijwilligers direct op de route een melding op hun telefoon kunnen maken.

 

Lotte Koopmans

Professioneel mountainbiker Lotte Koopmans vertelde vervolgens vol enthousiasme hoe belangrijk goede én veilige trails zijn. De basis voor haar profcarrière legde ze met ontelbaar veel trainingsuren op de Nederlandse routes.

Buiten haar wedstrijdseizoen om is Lotte ook arts op de Spoedeisende Hulp en ziet daar ook mountainbikers. Zorgen dat mountainbiken veilig blijft, is volgens haar een gedeelde verantwoordelijkheid. Van jou – als mountainbiker – dat je weet wat je doet én goede bescherming draagt en die van de trailcrews, dat de tracks veilig en goed onderhouden zijn. 

 

Hoe bouw je een bikepark?

Met Bikepark Mook om de hoek wilden veel vrijwilligers natuurlijk over al die toffe features rijden, maar ook weten: hoe bouw je nou zo’n bikepark? Vrijwilligers van MTB Rijk van Nijmegen namen ze mee – op de fiets of te voet – en legden uit: waar te beginnen, op te letten en hoe je nou zo’n bikepark veilig maar ook uitdagend genoeg maakt. 

 

Table Talks

Terwijl een deel op de fiets alle jumps en verschillende lijnen uitprobeerde, was er ook nog een groep die op het bikepark neerstreek om het te hebben over goede communicatie met en namens je trailcrew. Hoe houd je je vrijwilligers betrokken en informeer je mountainbikers op je route bijvoorbeeld over omleidingen, onderhoud en vignetten. 

Zij verkenden te voet het bikepark, keken onderweg naar de technische features en kregen tekst en uitleg van de bouwers waar op te letten.

De ruim 40 deelnemers praatten daarna nog lang na op het terras van Jachtslot Mokerheide.

Misschien ook interessant...

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Verenigingen

Kansen op het gebied van ledenwerving

Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

NTFU op sportboot bij Canal Parade 2022

Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.