Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.
Op de mountainbikeroute van Netersel legden de vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel met hulp van het Trailfund een rock garden, north shore- en boomwortelsectie aan. Op deze ‘Monkey Trail’ staan je als mountainbiker nu nog meer technische uitdagingen te wachten. Gevorderde mountainbikers, bikeparkfanaten en wedstrijdrijders kunnen op de Monkey Trail volledig losgaan.
Een deel van de mountainbikeroute Marum dat langs de snelweg A7 loopt, is soms te nat om over te rijden. Daarom heeft de onderhoudsgroep van ATB Marum met het fonds een nieuwe ‘droge-route-sectie’ van zo’n 1,5 kilometer langs het bestaande pad gelegd. Zo kunnen mountainbikers tijdens de zomer én winter op deze snelle trail fietsen.
De MTB-route Anloo in Drenthe is een populaire trail en dat is natuurlijk fijn, maar daardoor slijt de route ook uit en ontstaan er gaten en kuilen in de paden. FTC ’t Kamrad kon het Trailfund dus goed gebruiken om leemzand aan te schaffen, waarmee ze de kuilen stevig konden opvullen.
In Nederland zijn meer dan 250 mountainbikeroutes te vinden, maar het onderhouden van die routes gaat helaas niet vanzelf. Sterker nog, jaarlijks zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in voor de aanleg en het onderhoud hiervan, waarbij ze de financiering zelf moeten regelen. Bosch eBike Systems werkt om die reden sinds dit jaar samen met wielersportbond NTFU om vrijwilligers het Trailfund aan te bieden, voor een financieel steuntje in de rug bij het onderhoud. Zo kunnen mountainbikers blijven genieten van veilige, mooie trails en een kwalitatief, uitdagend routenetwerk.
Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU: “Het is ontzettend mooi om te zien dat er al zo snel resultaat is behaald. Mountainbikers kunnen nu op deze drie routes genieten van mooie, vernieuwde trails, en dat worden er alleen nog maar meer.”
Vineeta Diels, Marketing Communication Manager Benelux bij Bosch eBike Systems: “We zijn trots dat we samen met NTFU de heropening en vernieuwing van de eerste MTB-routes konden ondersteunen. Met het Trailfund willen we het netwerk van mountainbike-trails helpen verbeteren, zodat alle mountainbikers een veilige en plezierige tijd op de Nederlandse trails hebben. We zijn verheugd om te zien dat de vrijwilligers van de verschillende organisaties hun trails met behulp van het fonds in sneltreinvaart naar een nieuw niveau hebben kunnen tillen!”
Na het succes van de eerste ronde stellen Bosch eBike Systems en NTFU voor de tweede helft van 2022 opnieuw het Trailfund beschikbaar. Onderhoudsgroepen die een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden kunnen via de NTFU een aanvraag indienen. Dat kan tot 15 november.
Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij.
Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.
NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.
Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.
Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.
Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.
Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Rust in de natuur en minder wrijving tussen fietsers en wandelaars, dat is het doel van een landelijk onderzoek dat wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot starten. De organisaties laten in kaart brengen waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren.
Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden!
Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.