Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.
Op de mountainbikeroute van Netersel legden de vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel met hulp van het Trailfund een rock garden, north shore- en boomwortelsectie aan. Op deze ‘Monkey Trail’ staan je als mountainbiker nu nog meer technische uitdagingen te wachten. Gevorderde mountainbikers, bikeparkfanaten en wedstrijdrijders kunnen op de Monkey Trail volledig losgaan.
Een deel van de mountainbikeroute Marum dat langs de snelweg A7 loopt, is soms te nat om over te rijden. Daarom heeft de onderhoudsgroep van ATB Marum met het fonds een nieuwe ‘droge-route-sectie’ van zo’n 1,5 kilometer langs het bestaande pad gelegd. Zo kunnen mountainbikers tijdens de zomer én winter op deze snelle trail fietsen.
De MTB-route Anloo in Drenthe is een populaire trail en dat is natuurlijk fijn, maar daardoor slijt de route ook uit en ontstaan er gaten en kuilen in de paden. FTC ’t Kamrad kon het Trailfund dus goed gebruiken om leemzand aan te schaffen, waarmee ze de kuilen stevig konden opvullen.
In Nederland zijn meer dan 250 mountainbikeroutes te vinden, maar het onderhouden van die routes gaat helaas niet vanzelf. Sterker nog, jaarlijks zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in voor de aanleg en het onderhoud hiervan, waarbij ze de financiering zelf moeten regelen. Bosch eBike Systems werkt om die reden sinds dit jaar samen met wielersportbond NTFU om vrijwilligers het Trailfund aan te bieden, voor een financieel steuntje in de rug bij het onderhoud. Zo kunnen mountainbikers blijven genieten van veilige, mooie trails en een kwalitatief, uitdagend routenetwerk.
Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU: “Het is ontzettend mooi om te zien dat er al zo snel resultaat is behaald. Mountainbikers kunnen nu op deze drie routes genieten van mooie, vernieuwde trails, en dat worden er alleen nog maar meer.”
Vineeta Diels, Marketing Communication Manager Benelux bij Bosch eBike Systems: “We zijn trots dat we samen met NTFU de heropening en vernieuwing van de eerste MTB-routes konden ondersteunen. Met het Trailfund willen we het netwerk van mountainbike-trails helpen verbeteren, zodat alle mountainbikers een veilige en plezierige tijd op de Nederlandse trails hebben. We zijn verheugd om te zien dat de vrijwilligers van de verschillende organisaties hun trails met behulp van het fonds in sneltreinvaart naar een nieuw niveau hebben kunnen tillen!”
Na het succes van de eerste ronde stellen Bosch eBike Systems en NTFU voor de tweede helft van 2022 opnieuw het Trailfund beschikbaar. Onderhoudsgroepen die een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden kunnen via de NTFU een aanvraag indienen. Dat kan tot 15 november.
Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op
Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:
Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.
Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.
De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.
Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.
Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.
Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.
NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.