Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB
Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB.
Het Sportakkoord is erop gericht iedereen met plezier in een veilige en gezonde omgeving te laten sporten. De uitvoering vindt plaats op lokaal niveau: sportverenigingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente zetten zich in om met elkaar de eigen sport- en beweegambities te realiseren. Heb je een goed idee om jouw vereniging verder te ontwikkelen binnen een van de thema’s van het sportakkoord? Dan kun je een aanvraag indienen bij via het lokale Sportakkoord, de NTFU verenigingsondersteuners helpen je hier graag bij.
Mountainbikevereniging Havelte deed een succesvolle aanvraag voor het opleiden van instructeurs. “Het opleiden van instructeurs is belangrijk voor onze vereniging, omdat we hoofdzakelijk training geven aan jeugd. Als vereniging heb je een bepaalde verantwoordelijkheid tegenover ouders,” stelt Emiel Bezembinder, voorzitter van MTB Havelte. “Dankzij de opleiding tot MTB-begeleider kunnen we meer kennis, vertrouwen en professionaliteit bieden.”
In eerste instantie was het aantal geïnteresseerden dat zich had aangemeld voor de cursus niet groot genoeg om aanspraak te maken op een vergoeding vanuit het sportakkoord, maar nadat de lokale sportadviseur de aanvraag had uitgezet bij andere verenigingen in de regio, bleek FietsZe ook geïnteresseerd. “We hebben de krachten gebundeld en samen een subsidieaanvraag ingediend voor acht personen,” vertelt Bezembinder. “De financiële ondersteuning maakt het aantrekkelijker om instructeurs op te leiden, zonder het Sportakkoord hadden we dit niet kunnen doen.”
Met een hulpvraag kun je terecht bij de NTFU. “We beschikken over een uitgebreid netwerk en hebben veel kennis van opleidingen, waardoor we verenigingen kunnen adviseren en helpen bij het indienen van een subsidie-aanvraag,” vertelt Geert Lantink, verantwoordelijk voor het opleidingsaanbod binnen de NTFU. “In overleg met de bewuste vereniging stemmen we af hoe we invulling geven aan de hulpvraag. Dat zetten we door aan de gemeente, zodat de lokale sportadviseur een aanvraag voor financiële vergoeding kan indienen bij NOC*NSF. Vaak wordt meer dan de helft van de kosten van een opleiding vergoed.”
Om in aanmerking te komen voor een financiële vergoeding moet een aanvraag aansluiten bij de doelen van het lokale sportakkoord. Zo sluit het verbeteren van het technisch kader binnen sportverenigingen aan bij het thema ‘Vitale sport- en beweegaanbieders’. “Het opleiden van MTB-instructeurs is een investering om het kader binnen een vereniging te verbeteren, waardoor je meer stabiliteit en een betere organisatie creëert,” stelt Mark Altena, adviseur lokale sport in de regio Emmen, Meppel en Westerveld. Ook Lantink benadrukt het belang van investeren in technisch kader. “Het opleiden van instructeurs en trainers draagt bij aan de veiligheid en sportbeleving binnen de vereniging. Een ruimer aanbod van mountainbike- en wielertrainingen maakt het bovendien makkelijker om leden aan je te binden.”
Om de kans op succes te vergroten, adviseert Altena om een aanvraag kort en bondig te formuleren. “Maak duidelijk wat je precies verwacht van het sportakkoord en op welke manier jouw idee aansluit bij de doelstellingen van het sportakkoord. Op die manier landt het beter binnen de gemeente en vergroot je de kans op financiële ondersteuning voor jouw idee. Het is niet nodig om het bedrag dat je aanvraagt te specificeren, maar het helpt wel wanneer je laat weten waar je de vergoeding voor wil inzetten.” Team Verenigingsondersteuning van de NTFU kan je helpen bij het formuleren van een aanvraag en zal deze ook voor je indienen bij de Adviseur Lokale Sport van jouw gemeente.
In principe vallen alle opleidingen van de NTFU voor niveau 2 of hoger onder de services van het sportakkoord. Maar de mogelijkheden van het Sportakkoord beperken zich niet alleen tot het opleiden van trainers. Het is ook mogelijk om een hulpvraag in te dienen voor vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering of procesbegeleiding van bestuursleden, betrokken vrijwilligers en leden. Afhankelijk van de stap die jouw club wil zetten, kan de inzet van een service je ondersteunen. Hoe dit in zijn werk gaat kan je hier lezen. Team Verenigingsondersteuning staat voor je klaar om tot een passende aanvraag te komen. Caroline, Luuk en Jos zijn te bereiken via 0318-581300 of verenigingen@ntfu.nl.
De vergoeding vanuit het Sportakkoord geldt in ieder geval nog in 2022. Hoe het Sportakkoord vanaf 2023 eruit gaat zien en wat dat betekent voor de beschikbare subsidie is nog niet duidelijk.
Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend.
Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.
Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.
Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.
De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”
Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.
Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.
Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.
Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.
Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.