Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB.

Het Sportakkoord is erop gericht iedereen met plezier in een veilige en gezonde omgeving te laten sporten. De uitvoering vindt plaats op lokaal niveau: sportverenigingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente zetten zich in om met elkaar de eigen sport- en beweegambities te realiseren. Heb je een goed idee om jouw vereniging verder te ontwikkelen binnen een van de thema’s van het sportakkoord? Dan kun je een aanvraag indienen bij via het lokale Sportakkoord, de NTFU verenigingsondersteuners helpen je hier graag bij. 

Krachten bundelen

Mountainbikevereniging Havelte deed een succesvolle aanvraag voor het opleiden van instructeurs. “Het opleiden van instructeurs is belangrijk voor onze vereniging, omdat we hoofdzakelijk training geven aan jeugd. Als vereniging heb je een bepaalde verantwoordelijkheid tegenover ouders,” stelt Emiel Bezembinder, voorzitter van MTB Havelte. “Dankzij de opleiding tot MTB-begeleider kunnen we meer kennis, vertrouwen en professionaliteit bieden.” 

In eerste instantie was het aantal geïnteresseerden dat zich had aangemeld voor de cursus niet groot genoeg om aanspraak te maken op een vergoeding vanuit het sportakkoord, maar nadat de lokale sportadviseur de aanvraag had uitgezet bij andere verenigingen in de regio, bleek FietsZe ook geïnteresseerd. “We hebben de krachten gebundeld en samen een subsidieaanvraag ingediend voor acht personen,” vertelt Bezembinder. “De financiële ondersteuning maakt het aantrekkelijker om instructeurs op te leiden, zonder het Sportakkoord hadden we dit niet kunnen doen.”

Aanvraag indienen

Met een hulpvraag kun je terecht bij de NTFU. “We beschikken over een uitgebreid netwerk en hebben veel kennis van opleidingen, waardoor we verenigingen kunnen adviseren en helpen bij het indienen van een subsidie-aanvraag,” vertelt Geert Lantink, verantwoordelijk voor het opleidingsaanbod binnen de NTFU. “In overleg met de bewuste vereniging stemmen we af hoe we invulling geven aan de hulpvraag. Dat zetten we door aan de gemeente, zodat de lokale sportadviseur een aanvraag voor financiële vergoeding kan indienen bij NOC*NSF. Vaak wordt meer dan de helft van de kosten van een opleiding vergoed.”

Om in aanmerking te komen voor een financiële vergoeding moet een aanvraag aansluiten bij de doelen van het lokale sportakkoord. Zo sluit het verbeteren van het technisch kader binnen sportverenigingen aan bij het thema ‘Vitale sport- en beweegaanbieders’. “Het opleiden van MTB-instructeurs is een investering om het kader binnen een vereniging te verbeteren, waardoor je meer stabiliteit en een betere organisatie creëert,” stelt Mark Altena, adviseur lokale sport in de regio Emmen, Meppel en Westerveld. Ook Lantink benadrukt het belang van investeren in technisch kader. “Het opleiden van instructeurs en trainers draagt bij aan de veiligheid en sportbeleving binnen de vereniging. Een ruimer aanbod van mountainbike- en wielertrainingen maakt het bovendien makkelijker om leden aan je te binden.”

Benut de mogelijkheden

Om de kans op succes te vergroten, adviseert Altena om een aanvraag kort en bondig te formuleren. “Maak duidelijk wat je precies verwacht van het sportakkoord en op welke manier jouw idee aansluit bij de doelstellingen van het sportakkoord. Op die manier landt het beter binnen de gemeente en vergroot je de kans op financiële ondersteuning voor jouw idee. Het is niet nodig om het bedrag dat je aanvraagt te specificeren, maar het helpt wel wanneer je laat weten waar je de vergoeding voor wil inzetten.” Team Verenigingsondersteuning van de NTFU kan je helpen bij het formuleren van een aanvraag en zal deze ook voor je indienen bij de Adviseur Lokale Sport van jouw gemeente.

In principe vallen alle opleidingen van de NTFU voor niveau 2 of hoger onder de services van het sportakkoord. Maar de mogelijkheden van het Sportakkoord beperken zich niet alleen tot het opleiden van trainers. Het is ook mogelijk om een hulpvraag in te dienen voor vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering of procesbegeleiding van bestuursleden, betrokken vrijwilligers en leden. Afhankelijk van de stap die jouw club wil zetten, kan de inzet van een service je ondersteunen. Hoe dit in zijn werk gaat kan je hier lezen. Team Verenigingsondersteuning staat voor je klaar om tot een passende aanvraag te komen. Caroline, Luuk en Jos zijn te bereiken via 0318-581300 of verenigingen@ntfu.nl.

De vergoeding vanuit het Sportakkoord geldt in ieder geval nog in 2022. Hoe het Sportakkoord vanaf 2023 eruit gaat zien en wat dat betekent voor de beschikbare subsidie is nog niet duidelijk.

Misschien ook interessant...

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

Meer ruimte voor de fiets

Steeds minder groen en natuur om te sporten en ontspannen

De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

Veiligheid

Aan de slag met de vier V's van veiligheid

De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
 

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden. 

Trailfund

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

Kleurcode

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.