Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.
Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.
Dat het bestuur van TC de Pedaleurs besloot een nieuw beleidsplan op te stellen, heeft te maken met diverse ontwikkelingen binnen de vereniging. Met name de vergrijzing onder de leden van TC de Pedaleurs – en de onzekere toekomst die de vereniging hiermee tegemoet gaat – is een belangrijke reden geweest om het beleidsplan te maken.
TC de Pedaleurs telt 135 leden en heeft een ledenstop ingevoerd om het hechte karakter van de vereniging te waarborgen. De minimale aanwas van nieuwe leden heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde leeftijd is gestegen tot ruim 60 jaar. “Hoe enthousiast onze leden ook zijn, er staat een behoorlijke uittocht voor de deur,” merkt bestuurslid Fenny Visscher op. “Dat stelde ons voor lastige vraagstukken. Hoe maken we de vereniging toekomstbestendig? Hoe trekken we een jongere doelgroep aan? En hoe behouden we het sociale karakter als we zouden toelaten dat de vereniging groeit? Ook de veiligheid in het verkeer en het aanbod van activiteiten kwamen ter sprake.”
Het bestuur van TC de Pedaleurs wilde die keuzes niet zelf maken en besloot bij haar leden aan te kloppen. “Tijdens de algemene ledenvergadering hebben we een presentatie gehouden over de toekomst: ‘Welke kant fietsen we op?’ Hiermee wilden we de leden aan het denken zetten en peilen hoe zij over deze kwesties dachten”, vertelt Visscher. “Na afloop van de presentatie meldden zich direct vier leden die hier verder in wilden duiken. Dat is de commissie ‘visie-ontwikkeling’ geworden.”
Om input te verzamelen voor het beleidsplan, organiseerde de commissie een aantal gespreksavonden waarin leden werden uitgenodigd om mee te denken over onder andere de ledenstop, de minimumleeftijd, het toestaan van e-bikes en het al dan niet opzetten van een structurele MTB-groep. “Zo konden we onderzoeken of het bestaande beleid binnen de vereniging nog steeds ondersteund werd door de leden of juist aangepast moest worden,” legt Visscher uit. “Op basis van de wensen en behoeften van de leden werd door de commissie een beleidsplan opgesteld dat daarna aan het bestuur is gepresenteerd.”
In het beleidsplan van TC de Pedaleurs zijn de kernwaarden van de toervereniging helder omschreven: openheid, toegankelijkheid, saamhorigheid en verbondenheid. Een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan activiteiten moet voorzien in ieders behoefte – of dat nu rustig, gezellig, uitdagend of fanatiek fietsen is. Waar het seizoen normaal gesproken wordt afgetrapt met een gezamenlijke rit, was dit vanwege de coronamaatregelen dit jaar niet mogelijk. In plaats daarvan werd het visiedocument de symbolische opening van het seizoen. “We hebben het beleidsplan gedrukt op papier persoonlijk bij alle leden langsgebracht. Op deze manier konden we het plan goed laten landen. Via een enquête op de website konden leden daarna stemmen over de voorgestelde wijzigingen. De uitkomst van de enquête, die door 104 van de 135 leden is ingevuld, bespreken we tijdens de volgende algemene ledenvergadering en indien nodig brengen we onderdelen ter stemming. Daarna maken we het beleidsplan definitief,” laat Visscher weten.
Door de leden op deze manier te betrekken bij het ontwikkelen van een beleidsplan, weet TC de Pedaleurs zeker dat de nieuwe visie van de vereniging door het merendeel van de leden gedragen wordt. “Lekker fietsen is prioriteit, maar tegelijkertijd moeten we ook nadenken over de toekomst. Iedere week vergaderen is niet de bedoeling, maar met dit plan kunnen we weer een aantal jaar vooruit.”
Wil je binnen jouw vereniging ook aan de slag gaan met een duidelijke toekomstvisie en nieuw beleid? Team verenigingsondersteuning staat voor je klaar met verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Voor vragen neem je contact op met Caroline, Luuk of Jos via 0318-581300 of verenigingen@ntfu.nl.
Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.
De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”
De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.
Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp '
Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?
De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de fietssport. Daarom zetten we bij de NTFU in 2024 weer mooie stappen in de ontwikkeling van onze producten en diensten, speciaal voor clubs, trailcrews en bestuursleden. Met als doel: hun taak zo eenvoudig mogelijk te maken. Persoonlijk contact en een-op-een begeleiding van vrijwilligers vinden we daarbij belangrijk.
Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.
Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.
De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.
EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.