Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

 
Het college van de gemeente Vaals kwam met een plan om alle grote toertochten te verbieden. De bewoners in Vaals hebben er te veel last van, zoals afval, lawaai, verkeershinder en wildplassers. Door het besluit zouden tochten als de Amstel Gold-toerversie, Limburgs Mooiste en de Mergelheuvelland 2-daagse in gevaar komen.

De NTFU waarschuwde Vaals eerder al in een brandbrief dat een verbod op de toertochten een slecht plan is. “Toertochten zorgen er juist voor dat alles in goede banen geleid wordt, voor fietsers en voor bewoners”, aldus Arjan de Vries.

Aantal deelnemers op gemeentegrond

Tot opluchting van de organisatoren en Limburg Cycling – die in Zuid-Limburg alle tochten coördineert – komt dat verbod er dus niet. Ook de NTFU is blij: “Vooral voor al die wielrenners en de organisatoren die al maanden aan het voorbereiden zijn”, zegt Arjan de Vries van de NTFU. 
De gemeente gaat nu kijken naar het aantal fietsers dat over Vaals grondgebied komt en niet naar het totaal aantal deelnemers van een toertocht. Of zoals een raadslid het verwoordde: “Al doen er 100.000 mee, daar gaan wij niet over. Wij gaan over de vergunning voor onze gemeente." De gemeenteraad stemde in dat één tocht per jaar van vijfduizend of meer deelnemers door Vaals mag komen en drie tochten van duizend tot vijfduizend deelnemers.

Verwarring over de aantallen

Er was dus veel onduidelijkheid over de aantallen en hoe het voorstel tot stand was gekomen. In het Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg staat een maximum van maximaal drie tochten van vijftienduizend mensen. Maar een deel daarvan rijdt over gemeentegrond van Vaals, omdat organisaties de deelnemers verspreiden over verschillende routes. Bij Limburgs Mooiste rijden bijvoorbeeld maximaal 3.500 deelnemers de lus die door de gemeente Vaals gaat.  

Er werd dus tot laat in de avond gediscussieerd over aantallen en hoe dit voorstel er nou precies had kunnen komen. Maar wel duidelijk was dat de gemeenteraad de toertochten helemaal niet kwijt wil. Daardoor kunnen de Amstel Gold Race-toerversie, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse dit jaar dus gewoon doorgaan. 

Zonder toerversie geen wedstrijd

De media had ook lucht gekregen van de onzekere toekomst voor toertochten. Onder andere de NOS, RTL, de Telegraaf, de Volkskrant, Wielerflits, NU.nl, het AD, L1 Limburg en de Belgische VRT waren in Vaals om verslag te doen. Een streep door de Amstel Gold Race-toerversie zou ook de toekomst van de wedstrijd op zondag in gevaar brengen, zo legde oud-profwielrenner Tom Dumoulin maandagavond uit. “Zonder toerversie geen 20 miljoen euro inkomsten voor de regio en geen inkomsten voor alle vrijwilligers en verenigingen.”

Tom Dumoulin sloot zich ook aan bij de waarschuwing van de NTFU. “Ik fiets veel in het Heuvelland en ja, het is druk. Maar ik ben heel benieuwd waarom juist toertochten geslachtofferd moeten worden. Mensen komen tóch wel fietsen, alleen of in groepen. Je kunt het dus veel beter reguleren met een aantal grote toertochten.”

Lees ook: Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot, NTFU stuurt brandbrief
 

Misschien ook interessant...

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Toertochten

Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.