Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

 
Het college van de gemeente Vaals kwam met een plan om alle grote toertochten te verbieden. De bewoners in Vaals hebben er te veel last van, zoals afval, lawaai, verkeershinder en wildplassers. Door het besluit zouden tochten als de Amstel Gold-toerversie, Limburgs Mooiste en de Mergelheuvelland 2-daagse in gevaar komen.

De NTFU waarschuwde Vaals eerder al in een brandbrief dat een verbod op de toertochten een slecht plan is. “Toertochten zorgen er juist voor dat alles in goede banen geleid wordt, voor fietsers en voor bewoners”, aldus Arjan de Vries.

Aantal deelnemers op gemeentegrond

Tot opluchting van de organisatoren en Limburg Cycling – die in Zuid-Limburg alle tochten coördineert – komt dat verbod er dus niet. Ook de NTFU is blij: “Vooral voor al die wielrenners en de organisatoren die al maanden aan het voorbereiden zijn”, zegt Arjan de Vries van de NTFU. 
De gemeente gaat nu kijken naar het aantal fietsers dat over Vaals grondgebied komt en niet naar het totaal aantal deelnemers van een toertocht. Of zoals een raadslid het verwoordde: “Al doen er 100.000 mee, daar gaan wij niet over. Wij gaan over de vergunning voor onze gemeente." De gemeenteraad stemde in dat één tocht per jaar van vijfduizend of meer deelnemers door Vaals mag komen en drie tochten van duizend tot vijfduizend deelnemers.

Verwarring over de aantallen

Er was dus veel onduidelijkheid over de aantallen en hoe het voorstel tot stand was gekomen. In het Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg staat een maximum van maximaal drie tochten van vijftienduizend mensen. Maar een deel daarvan rijdt over gemeentegrond van Vaals, omdat organisaties de deelnemers verspreiden over verschillende routes. Bij Limburgs Mooiste rijden bijvoorbeeld maximaal 3.500 deelnemers de lus die door de gemeente Vaals gaat.  

Er werd dus tot laat in de avond gediscussieerd over aantallen en hoe dit voorstel er nou precies had kunnen komen. Maar wel duidelijk was dat de gemeenteraad de toertochten helemaal niet kwijt wil. Daardoor kunnen de Amstel Gold Race-toerversie, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse dit jaar dus gewoon doorgaan. 

Zonder toerversie geen wedstrijd

De media had ook lucht gekregen van de onzekere toekomst voor toertochten. Onder andere de NOS, RTL, de Telegraaf, de Volkskrant, Wielerflits, NU.nl, het AD, L1 Limburg en de Belgische VRT waren in Vaals om verslag te doen. Een streep door de Amstel Gold Race-toerversie zou ook de toekomst van de wedstrijd op zondag in gevaar brengen, zo legde oud-profwielrenner Tom Dumoulin maandagavond uit. “Zonder toerversie geen 20 miljoen euro inkomsten voor de regio en geen inkomsten voor alle vrijwilligers en verenigingen.”

Tom Dumoulin sloot zich ook aan bij de waarschuwing van de NTFU. “Ik fiets veel in het Heuvelland en ja, het is druk. Maar ik ben heel benieuwd waarom juist toertochten geslachtofferd moeten worden. Mensen komen tóch wel fietsen, alleen of in groepen. Je kunt het dus veel beter reguleren met een aantal grote toertochten.”

Lees ook: Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot, NTFU stuurt brandbrief
 

Misschien ook interessant...

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Nieuw: e-learning over ledenwerving- en behoud

Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’.  Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

Gedrag, Kennis & onderzoek, NTFU

Hoe kijkt Nederland naar mountainbiken: de resultaten van het imago-onderzoek

De resultaten uit het imago-onderzoek dat Motivaction in opdracht van de NTFU liet doen, laten een gemengd beeld zien. Mountainbikers zijn sportief en avontuurlijk, maar ze zijn ook gevaarlijk en zorgen voor overlast.

Kennis & onderzoek

Minder overlast voor recreanten en natuur door mountainbikeroutes

Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast. 

 

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Trailcrews

Vierde landelijke Traildag brengt trailcrews uit het hele land bij elkaar

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.

Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.