Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

 
Het college van de gemeente Vaals kwam met een plan om alle grote toertochten te verbieden. De bewoners in Vaals hebben er te veel last van, zoals afval, lawaai, verkeershinder en wildplassers. Door het besluit zouden tochten als de Amstel Gold-toerversie, Limburgs Mooiste en de Mergelheuvelland 2-daagse in gevaar komen.

De NTFU waarschuwde Vaals eerder al in een brandbrief dat een verbod op de toertochten een slecht plan is. “Toertochten zorgen er juist voor dat alles in goede banen geleid wordt, voor fietsers en voor bewoners”, aldus Arjan de Vries.

Aantal deelnemers op gemeentegrond

Tot opluchting van de organisatoren en Limburg Cycling – die in Zuid-Limburg alle tochten coördineert – komt dat verbod er dus niet. Ook de NTFU is blij: “Vooral voor al die wielrenners en de organisatoren die al maanden aan het voorbereiden zijn”, zegt Arjan de Vries van de NTFU. 
De gemeente gaat nu kijken naar het aantal fietsers dat over Vaals grondgebied komt en niet naar het totaal aantal deelnemers van een toertocht. Of zoals een raadslid het verwoordde: “Al doen er 100.000 mee, daar gaan wij niet over. Wij gaan over de vergunning voor onze gemeente." De gemeenteraad stemde in dat één tocht per jaar van vijfduizend of meer deelnemers door Vaals mag komen en drie tochten van duizend tot vijfduizend deelnemers.

Verwarring over de aantallen

Er was dus veel onduidelijkheid over de aantallen en hoe het voorstel tot stand was gekomen. In het Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg staat een maximum van maximaal drie tochten van vijftienduizend mensen. Maar een deel daarvan rijdt over gemeentegrond van Vaals, omdat organisaties de deelnemers verspreiden over verschillende routes. Bij Limburgs Mooiste rijden bijvoorbeeld maximaal 3.500 deelnemers de lus die door de gemeente Vaals gaat.  

Er werd dus tot laat in de avond gediscussieerd over aantallen en hoe dit voorstel er nou precies had kunnen komen. Maar wel duidelijk was dat de gemeenteraad de toertochten helemaal niet kwijt wil. Daardoor kunnen de Amstel Gold Race-toerversie, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse dit jaar dus gewoon doorgaan. 

Zonder toerversie geen wedstrijd

De media had ook lucht gekregen van de onzekere toekomst voor toertochten. Onder andere de NOS, RTL, de Telegraaf, de Volkskrant, Wielerflits, NU.nl, het AD, L1 Limburg en de Belgische VRT waren in Vaals om verslag te doen. Een streep door de Amstel Gold Race-toerversie zou ook de toekomst van de wedstrijd op zondag in gevaar brengen, zo legde oud-profwielrenner Tom Dumoulin maandagavond uit. “Zonder toerversie geen 20 miljoen euro inkomsten voor de regio en geen inkomsten voor alle vrijwilligers en verenigingen.”

Tom Dumoulin sloot zich ook aan bij de waarschuwing van de NTFU. “Ik fiets veel in het Heuvelland en ja, het is druk. Maar ik ben heel benieuwd waarom juist toertochten geslachtofferd moeten worden. Mensen komen tóch wel fietsen, alleen of in groepen. Je kunt het dus veel beter reguleren met een aantal grote toertochten.”

Lees ook: Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot, NTFU stuurt brandbrief
 

Misschien ook interessant...

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

Top 10 Recreatief fietsen

Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar

Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Goed voorbeeld: Het beleidsplan van TC de Pedaleurs Malden: voor leden, door leden

Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.