Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Wat is een werkbezoek?

Raadsleden en wethouders gaan op werkbezoek om een goed beeld te hebben van wat er speelt in hun gemeente en wat de impact is van hun beleid. Het werkbezoek is dus voor jouw onderhoudsgroep een middel om hem of haar te overtuigen en de problemen die hij of zij alleen op papier kent met eigen ogen te laten ervaren.

Waarom een werkbezoek?

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de mountainbikeroute? Omdat tegenstanders willen voorkomen dat je route wordt aangelegd? Of dreigt je route gesloten te worden? Dan is dit hét moment voor een werkbezoek. Zo kun je het raadslid laten zien wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Maar ook zonder ‘gedoe’ op de route, is een werkbezoek nuttig. Door een werkbezoek te organiseren, krijgt mountainbiken een plaats in de denkwereld van het raadslid of de wethouder. Steeds meer gemeenten willen er namelijk voor zorgen dat hun inwoners kunnen sporten of bewegen. Denk aan ruimte om te wandelen, varen en fietsen. Als onderhoudsgroep kun je tijdens een werkbezoek laten zien hoe jullie (nieuwe) mountainbikeroute daaraan bijdraagt.

Je kunt het raadslid ook vragen om in de recreatieplannen rekening te houden met voldoende ruimte voor (vrij) fietsen. Bovendien kan je gemeente misschien samenwerken met omliggende gemeenten om een aantrekkelijk buitengebied voor sport en recreatie te maken.

Veiligheid is ook een aspect waar je op in kunt spelen. Denk aan het classificatiesysteem voor mountainbikeroutes, waarmee de kleuren groen, blauw, rood en zwart de technische moeilijkheidsgraad van de route aangeven. Zo schatten mountainbikers van te voren beter in of ze vaardig genoeg zijn.

Wie nodig je uit?

Je kunt gemeenteraadsleden of wethouders uitnodigen. Bij voorkeur degene die sport, recreatie en/of natuur in hun pakket heeft.

Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Een raadslid moet de inwoners vertegenwoordigen. Hij of zij heeft daarom vaak contact met de inwoners om te weten wat er speelt.

Wethouders voeren de besluiten van de gemeenteraad uit. Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, zoals sport, recreatie of natuur. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Hij/zij overlegt hierover met ambtenaren van het Rijk en de provincie, maar voeren ook gesprekken met inwoners en organisaties.

Hoe vind je de juiste persoon? 

Op veel gemeentewebsites vind je onder ‘Bestuur en organisatie’ een overzicht van wie er in de gemeenteraad zitten. Een raadslid die gaat over een specifiek onderwerp wordt vaak ook woordvoerder genoemd. In het overzicht van de gemeenteraad vind je wie de woordvoerders zijn per onderwerp of partij.

Wat is een goed moment?

Het gemeenteraadslidmaatschap is een nevenfunctie. Raadsleden hebben er vaak nog een ‘gewone’ baan naast. In het weekend of een vakantie hebben ze dus wellicht meer tijd voor een werkbezoek.

Download: 10 tips voor de organisatie van een werkbezoek

Voor een geslaagd werkbezoek is een goede voorbereiding essentieel. Hoe ga je het aanpakken? Hoe ziet het programma eruit? En wat zijn belangrijke voorwaarden? In dit stappenplan geven we je tien tips voor de invulling van je programma.

Download: 10 tips voor een werkbezoek met de gemeenteraad

Specifiekere vragen?

Ga je aan de slag met het organiseren van een werkbezoek voor gemeenteraadsleden en wil je nog even sparren over de opzet? Neem gerust contact op met Troy Corsen van de NTFU: belangenbehartiging@ntfu.nl of 06-82383087.

Heb je zelf al veel ervaring met het organiseren van werkbezoeken voor gemeenteraadsleden en heb je aanvullende tips of suggesties die bruikbaar zijn voor andere onderhoudsgroepen? Laat het ons dan weten. Dan zie je jouw tips waarschijnlijk terug in dit artikel.

Misschien ook interessant...

Trailfund

Zand en grind voor mountainbikeroutes dankzij NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Een paar maanden geleden vroegen we welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund kan gebruiken. Meer dan tachtig reacties kreeg de wielersportbond. Vooral routes waar je tot aan je assen in de blubber staat of door mul zand moet ploeteren, kwamen terug.

Gedrag, Gravel Code

Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.

Nog meer ruimte voor de wielersport door versoepeling coronamaatregelen

Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

6x tips om leden welkom te heten op de club

Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Vraag een gratis Fietssport Scan + Go vlag aan

Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Kennis & onderzoek

Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.