Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

De maatregelen komen bovenop het pakket aan regels dat begin november inging. Zo is een coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht bij horeca, evenementen en op binnensportlocaties. Hieronder vallen ook sportkantines, buitenterrassen, kleedruimtes en toiletten in een clubhuis of sportcentrum. Neem ook voor de zekerheid een coronatoegangsbewijs mee als je een tocht gaat rijden. Of een toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente en het verschilt dus per tocht of je een bewijs nodig hebt of niet.

Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Ook is een mondmasker nodig, op openbare plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs gevraagd wordt. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op perrons en stations en in supermarkten, tankstations en winkels.

Ben je toertochtorganisator? Lees dan Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Ben je fietser en neem je binnenkort deel aan een toertocht? Lees dan Waar heb je als wielersporter een QR-code nodig

Regels voor de horeca

Sportkantines vallen onder de regelgeving van de horeca. Dat betekent dat sportkantines in clubhuizen en sportcentra van 06.00 tot 20.00 uur open mogen. Verder zijn vaste zitplaatsen en het coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht, ook op het buitenterras. Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt binnen is toegestaan zonder coronatoegangsbewijs. Wel is het mondmasker dan verplicht. Raadpleeg ook het protocol Verantwoord Sporten.

ALV: fysiek of online

Staat er een Algemene Ledenvergadering (ALV) gepland? Deze kan volgens de regels fysiek plaatsvinden. Peil wel bij de leden of zij zich hier prettig bij voelen. Liever een digitale ALV? Raadpleeg deze 6 praktische tips om je ALV digitaal in goede banen te leiden.

Vindt de ALV fysiek plaats, bijvoorbeeld in je clubhuis of in een horecagelegenheid? Houd er dan rekening mee dat iedereen een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben én dat je vóór 20.00 uur klaar bent met de rondvraag. Als dat mogelijk is, kun je je ALV ook ’s middags houden. Neem contact op met de eigenaar, als je twijfelt of je een toegangsbewijs nodig hebt. 

Geef elkaar de ruimte

Het advies om 1,5 meter te houden geldt ook weer sinds 13 november. Tijdens het fietsen hoef je onderling geen afstand te houden, maar geef andere weggebruikers wel de ruimte. Onder normale omstandigheden adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 op de weg en 12 op de MTB. Passeer je drukke locaties, rijd je over smalle fietspaden of gaat je route over drukke wegen waar je moeilijk afstand kunt houden? Fiets dan in kleinere groepen: je kunt anderen dan makkelijker de ruimte geven.

Lees ook: Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers

Misschien ook interessant...

Ondersteuning bij lokale lobby

FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

Catalonië regiopartner van Fietssport

De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners,  mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken.  Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Verenigingen

Kansen op het gebied van ledenwerving

Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

Extra lang profiteren van het NTFU-lidmaatschap

Fietsen is ongekend populair. Zo'n 200.000 mensen begonnen afgelopen jaar met wielrennen of mountainbiken. Veel mensen gingen ook vaker fietsen. Voor jouw vereniging een mooie kans om nieuwe leden aan te trekken. Met het XL-lidmaatschap doe je potentiële leden meteen een mooi aanbod. Het XL-lidmaatschap is namelijk al per 1 juli in plaats van 1 september af te sluiten. 

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.