Per 19 mei krijgen sporters meer ruimte: sporten in groepjes is weer mogelijk. Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. De vraag van veel tochtorganisatoren blijft echter onbeantwoord: wanneer kan onze toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: de gemeente kan het verlossende antwoord geven. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, maar de tocht mag niet de vorm van een evenement aannemen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten georganiseerd worden.
Het kabinet zette op 26 juni de vierde stap in het openingsplan. De meeste maatregelen zijn niet meer nodig en zijn versoepeld. Je kunt dus weer plannen maken voor je toertocht. Tenminste, als je toestemming hebt van de gemeente(n). Ook moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
De NTFU heeft met de KWBN, NHB, KNSB, Atletiekunie, NTB en KNWU gepleit voor de uitzonderingspositie van toertochten. Tot op heden schakelden overheid, veiligheidsregio’s en gemeenten deze activiteiten - geheel ten onrechte - gelijk met publieke evenementen zoals popconcerten en cultuurfestivals. Dit terwijl de kenmerken en risico’s van toertochten totaal anders zijn.
De gemeente bepaalt of jouw tocht kan en mag plaatsvinden. We adviseren je daarom in overleg te gaan met de lokale overheid om de mogelijkheid van je toertocht te bespreken en de exacte uitvoering van je toertocht uit te leggen.
Stap 4 van het openingsplan, dat op 26 juni inging, maakt evenementen weer mogelijk. Door deze versoepeling kun je bijvoorbeeld side-events en verkoop van eten/drinken tijdens je tocht aanbieden. Het kabinet hanteert de volgende regels:
Het coronatoegangsbewijs vraag je aan bezoekers, niet aan deelnemers. Het toegangsbewijs vraag je als mensen een locatie bezoeken waar ze op één plek blijven en groepsvorming is. In het geval van een toertocht, gaat het bijvoorbeeld om de finishlocatie waar je een horecaplein of tribune hebt. Tijdens de tocht zelf, spreek je van deelnemers van een sportactiviteit. Fietsers die individueel of in groepsverband uitwaaieren over de route. Lees meer in het artikel Alles wat je moet wteen over het coronatoegangsbewijs.
De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) roept op verzoek van de NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF alle gemeentebesturen in Nederland op de loketten weer te openen, het gesprek aan te gaan met tochtorganisatoren en toertochten weer mogelijk te maken. Deze infographic maakt aan gemeentebesturen duidelijk waarom het veilig en verantwoord is toertochten toe te staan.
De NTFU heeft met de KWBN, de NHB, KNSB, Atletiekunie, NTB en KNWU gepleit voor de uitzonderingspositie van toertochten. Tot op heden schakelden overheid, veiligheidsregio’s en gemeenten deze activiteiten - geheel ten onrechte - gelijk met publieke evenementen zoals popconcerten en cultuurfestivals. Dit terwijl de kenmerken en risico’s van toertochten totaal anders zijn. Door onze gezamenlijke lobby ziet het ministerie VWS in dat wandel-, toerfiets- en (inline) skatetochten veilige buitensportactiviteiten zijn.
Daardoor kregen toertochten al per 5 juni toestemming, onder voorwaarde dat de sportbeoefening centraal staat en dat de tocht niet de vorm van een evenement aanneemt.
Onder een evenement wordt verstaan:
"Elke voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak, alsmede een herdenkingsplechtigheid, braderie, optocht op de weg, voorstelling of feest op een andere plaats dan in een woning of op een daarbij behorend erf of in een gebouw of op een plaats als bedoeld in artikel 6, tweede lid, van de Grondwet, wedstrijd, beurs of congres. Onder evenementen worden niet begrepen betogingen, vergaderingen en godsdienstige en levensbeschouwelijke samenkomsten als bedoeld in de Wet openbare manifestaties’’ (art. 58a lid 1 Wet publieke gezondheid)."
Wil je er zeker van zijn dat je tocht niet als evenement wordt aangemerkt, dan mag er bijvoorbeeld:
Ondertussen blijven wij ons inzetten om toertochten terug op de kaart te zetten. We hebben met de andere buitensportbonden contact met enkele breedtesportevenementen. De informatie die zij terugkrijgen, hoe zij het aanpakken en welke mogelijkheden er zijn, delen we met elkaar in de vorm van goede voorbeelden.
We horen graag hoe de herstart van je toertocht verloopt. Wat gaat goed, waar loop je tegenaan? Deze informatie is nuttig voor ons, collega-tochtorganisatoren, collega-buitensportbonden en voor onze lobby bij onder andere VSG en de Rijksoverheid.
Deel je ervaringen, vragen en feedback met de verenigingsondersteuners Luuk en Jos en toertochtcoördinator Caroline. Zij staan voor je klaar om je verder op weg te helpen:
Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.
De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan.
We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.
Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven.
Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.
Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!
Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.
Bij
Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.