Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.

Net als in skigebieden geven op de Utrechtse mountainbikeroutes de kleuren groen, blauw, rood en zwart aan hoe makkelijk of moeilijk een mountainbikeroutes aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood is moeilijk en zwart zeer moeilijk.
 

Voor beginners tot gevorderden

Op de Utrechtse Heuvelrug liggen tien mountainbikeroutes. Te samen goed voor zo’n 135 kilometer en elke route heeft een eigen karakter. Zo is er een kinderroute bij Austerlitz, bij Lage en Hooge Vuursche liggen smalle en slingerende paden en rondom Amerongen krijgen mountainbikers veel technische klimmetjes en afdalingen voor hun wielen.

Voor elke mountainbiker wat wils dus. Reden voor de eigenaren van de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug om alle mountainbikeroutes door wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) een kleurcode te laten geven. Nieuwe bordjes langs de routes geven de moeilijkheidsgraad aan.

“Je weet als mountainbiker nu beter wat je te wachten staat”, zegt Marten Hoffmann van onderhoudsgroep Stichting MTB Heuvelrug. “Net als dat je gaat skiën een piste kiest die past bij je technisch niveau. Zo is groen geschikt als je net begint, is blauw perfect om aan je techniek te werken en ben je ervaren en zoek je meer uitdaging, ga je voor rood."
 

396 bordjes

Vrijwilligers hebben in totaal 396 gekleurde bordjes opgehangen: om de 500 meter één. Bij de start van elke route staat ook nog een groot informatiebord met uitleg over de kleurcodes. Via wielersportbond NTFU liet MTB Utrechtse Heuvelrug bepalen hoe makkelijk of moeilijk hun routes zijn. Hoe meer technische onderdelen in de route, zoals een steile afdaling, lastige bochten, boomwortels, springbulten en rockgardens je onderweg tegenkomt, hoe moeilijker het is.

“Oftewel: hoe moeilijker de route, des te meer ervaring je met mountainbiken moet hebben om zo’n route goed te kunnen fietsen”, legt Troy Corsen van de NTFU uit. “Neemt niet weg dat een blauwe route nog steeds zwaar kan zijn door bijvoorbeeld mul zand en het hoogteverschil. Dat kun je ook tegenkomen op een rode route, maar op rood kom je wel veel meer technische obstakels tegen dan op blauw. Rood is dus niet voor de beginner.”
 

Laatste bordjes zijn voor Soest

De route Soest is de nieuwste route op de Utrechtse Heuvelrug. Op dit moment beoordeelt een inspecteur van de NTFU de moeilijkheidsgraad van de 23 kilometer lange route. Daarmee is de Utrechtse Heuvelrug zo goed als voorzien van de juiste kleurcodebordjes.

Wielersportbond NTFU gebruikt een aantal standaardcriteria om de routes te beoordelen. Op die manier worden door heel Nederland mountainbikeroutes op dezelfde manier bekeken. Meer dan 100 mountainbikeroutes hebben inmiddels zo’n kleurcode.

 

Misschien ook interessant...

Trailcrews

Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Toertochten

50 Brabantse toertochten verzekerd van support van ZLM Verzekeringen

Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan.