Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.

Net als in skigebieden geven op de Utrechtse mountainbikeroutes de kleuren groen, blauw, rood en zwart aan hoe makkelijk of moeilijk een mountainbikeroutes aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood is moeilijk en zwart zeer moeilijk.
 

Voor beginners tot gevorderden

Op de Utrechtse Heuvelrug liggen tien mountainbikeroutes. Te samen goed voor zo’n 135 kilometer en elke route heeft een eigen karakter. Zo is er een kinderroute bij Austerlitz, bij Lage en Hooge Vuursche liggen smalle en slingerende paden en rondom Amerongen krijgen mountainbikers veel technische klimmetjes en afdalingen voor hun wielen.

Voor elke mountainbiker wat wils dus. Reden voor de eigenaren van de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug om alle mountainbikeroutes door wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) een kleurcode te laten geven. Nieuwe bordjes langs de routes geven de moeilijkheidsgraad aan.

“Je weet als mountainbiker nu beter wat je te wachten staat”, zegt Marten Hoffmann van onderhoudsgroep Stichting MTB Heuvelrug. “Net als dat je gaat skiën een piste kiest die past bij je technisch niveau. Zo is groen geschikt als je net begint, is blauw perfect om aan je techniek te werken en ben je ervaren en zoek je meer uitdaging, ga je voor rood."
 

396 bordjes

Vrijwilligers hebben in totaal 396 gekleurde bordjes opgehangen: om de 500 meter één. Bij de start van elke route staat ook nog een groot informatiebord met uitleg over de kleurcodes. Via wielersportbond NTFU liet MTB Utrechtse Heuvelrug bepalen hoe makkelijk of moeilijk hun routes zijn. Hoe meer technische onderdelen in de route, zoals een steile afdaling, lastige bochten, boomwortels, springbulten en rockgardens je onderweg tegenkomt, hoe moeilijker het is.

“Oftewel: hoe moeilijker de route, des te meer ervaring je met mountainbiken moet hebben om zo’n route goed te kunnen fietsen”, legt Troy Corsen van de NTFU uit. “Neemt niet weg dat een blauwe route nog steeds zwaar kan zijn door bijvoorbeeld mul zand en het hoogteverschil. Dat kun je ook tegenkomen op een rode route, maar op rood kom je wel veel meer technische obstakels tegen dan op blauw. Rood is dus niet voor de beginner.”
 

Laatste bordjes zijn voor Soest

De route Soest is de nieuwste route op de Utrechtse Heuvelrug. Op dit moment beoordeelt een inspecteur van de NTFU de moeilijkheidsgraad van de 23 kilometer lange route. Daarmee is de Utrechtse Heuvelrug zo goed als voorzien van de juiste kleurcodebordjes.

Wielersportbond NTFU gebruikt een aantal standaardcriteria om de routes te beoordelen. Op die manier worden door heel Nederland mountainbikeroutes op dezelfde manier bekeken. Meer dan 100 mountainbikeroutes hebben inmiddels zo’n kleurcode.

 

Misschien ook interessant...

Veiligheid

Aan de slag met de vier V's van veiligheid

De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
 

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

Start2Bike

12 en 13 oktober MTB-techniekdagen voor vrouwen

Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.

Toertochten

50 Brabantse toertochten verzekerd van support van ZLM Verzekeringen

Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.

Kleurcode

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

Cyql, Verenigingen

6x voordelen van de Cyql app voor jouw club

In 2021 kwam de Cyql app gratis beschikbaar voor NTFU-verenigingen. Met Cyql is samen fietsen makkelijker en veiliger te organiseren. Maar dat is niet het enige voordeel, we sommen 6x de voordelen van Cyql voor jouw club op. 

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven.