Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Leden van de NTFU (ook leden die lid zijn van de NTFU via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Los van de leden is het echter ook belangrijk om vrijwilligers die niet lid zijn te wijzen op het tuchtrecht.

In de sport is tuchtrecht een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat leden en vrijwilligers van een sportvereniging zich aan de gedragsregels -van zowel de vereniging als de sportbond houden. Het valt hiermee onder het private verenigingsrecht.

 

Wanneer wordt het tuchtrecht ingezet?

Tuchtrecht corrigeert dus ongewenst gedrag binnen de sportvereniging en ziet erop toe dat leden en vrijwilligers van een vereniging zich aan de gedragsregels van zowel de vereniging als de gehele sportsector houden. Tuchtrecht kan in verschillende situaties ingezet worden: bij het niet naleven van de statuten, bij racistische gedragingen en ongewenst gedrag. Tuchtrechtelijke beslissingen worden genomen door de tuchtcommissie van de NTFU.

 

Leden en vrijwilligers

Leden van NTFU (ook leden die lid zijn via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Dat is in de statuten zo ingeregeld. Sommige vrijwilligers bij verenigingen of toertochten zijn geen lid van de NTFU of de vereniging, toch vallen zij door hun werkzaamheden als vrijwilliger onder het tuchtrecht van de NTFU

 

Taak van de vereniging

Het is de taak van de vereniging om vrijwilligers die niet lid zijn van de vereniging te wijzen op het tuchtrecht. De vrijwilliger hoeft niets te ondertekenen, een duidelijke melding is voldoende. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om een passage op te website op te nemen over het tuchtrecht bij vrijwilligers. Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligers die niet lid zijn hier een kort en bondig berichtje over te sturen. Om je op weg te helpen hebben we al een opzetje voor je geschreven:

 

“Als vereniging vinden we het belangrijk om de sport zo veilig mogelijk te organiseren. Daarom is de vereniging, de leden van de vereniging en alle vrijwilligers gebonden aan het tuchtreglement van de NTFU. Het Tuchtrecht corrigeert ongewenst gedrag en ziet er op toe dat leden en vrijwilligers van een aangesloten wielervereniging, stichting of evenementenorganisatie zich aan de gedragsregels en tuchtreglement -van zowel de vereniging als de gehele sportsector- houden. Het tuchtrecht van de NTFU is hier te vinden. “

 

Melding doen

Iedereen die een overtreding van de tuchtregels heeft geconstateerd, kan daarvan melding doen bij de NTFU. De melding kan schriftelijk in worden gestuurd naar Martine van de Veen en dient in ieder geval het volgende te bevatten: de overtreding, de overtreder, moment van overtreding, gegevens van eventuele getuigen, gegevens van de melder en de bron van de melder. Naast de vereniging en individuele verenigingsleden, kan ook een sportbond zelf melding doen van een overtreding. Van misdrijven dien je altijd melding te doen bij de politie.

Misschien ook interessant...

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Ondersteuning bij lokale lobby

FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Top 10 Recreatief fietsen

Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar

Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.