Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.
De provincie heeft best een aardig takenpakket. Ze bepalen onder andere of steden en dorpen kunnen uitbreiden, waar bedrijventerreinen worden aangelegd en checken of zwemwater schoon is. Maar de provincie is ook verantwoordelijk voor de aanleg van fietspaden en beslist of er ruimte is voor mountainbikers in de natuur.
Ook de waterschappen hebben invloed op onze sport. Zij houden zich onder meer bezig met schoon water, sterke dijken en het onderhoud van kanalen. Maar de waterschappen beheren ook gebieden zoals dijken en uiterwaarden, en kunnen ervoor kiezen om deze gebieden open te stellen voor fietsers. De aankomende verkiezingen hebben dus direct invloed op jouw hobby.
Ideale fietsroutes zijn verkeersluw en vrij van hobbels, gaten en paaltjes. Mountainbikers willen op goed onderhouden en uitdagende paden genieten van de natuur en voor gravelbikers moeten er voldoende mogelijkheden blijven om een rondje te trappen. Op die punten valt nog veel te verbeteren. Daarom benaderden we in aanloop naar de verkiezingen (potentiële) statenleden met suggesties en verbeterpunten.
"De aankomende verkiezingen hebben direct invloed op jouw hobby."
Zo nam sportkoepel NOC*NSF in de notitie ‘Een sterke provincie door de kracht van sport’ een aantal concrete voorstellen mee voor MTB-, gravel- en wielrenroutes. Ook zorgden we er samen met andere fietsorganisaties voor dat er een provinciaal debat werd gevoerd over het behoud van veerponten in Gelderland. Tenslotte stelden we samen met Fietsplatform, ANWB en Fietsersbond een top 10 verbeterpunten op waarmee we provinciale partijen oproepen ruimte te creëren voor onze sport.
Ook na de verkiezingen houdt de NTFU samen met de andere fietsorganisaties fietsen op de politieke agenda zodat we op een veilige en plezierige manier van onze sport kunnen blijven genieten.
Even relativeren: de aankomende verkiezingen draaien over het algemeen natuurlijk over stikstof, boeren, armoede en immigratie. En logischerwijs draait het in Groningen om gaswinning en bevingsschade en is het gevaar van hoog water in Limburg een issue. Maar dat wil niet zeggen dat veilige fietspaden en ruimte voor onze sport niet belangrijk zijn. We roepen daarom op: doe een stemwijzer en verdiep je in de partijprogramma’s.
Om je op weg te helpen, heeft het kennisplatform ‘Alles over sport’ een handig overzicht gemaakt van plannen van regionale partijen op het gebied van sport en bewegen in de 12 provincies. Het overzicht bekijk je op de site Allesoversport.nl of download je hier.
De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.
Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.
De gemeente Nijmegen heeft een nieuwe bosbeheervisie voor de Vier Perken, Mariënbosch en Westermeerdijk. Daarin blijven de meeste routes en paden open voor de gravelbiker. Stichting Rijk van Nijmegen en de NTFU leverden als vertegenwoordiger van een van de belangrijkste gebruikersgroepen input aan voor de plannen van de gemeente.
Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.
De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.
Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.
NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.
Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.
Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk
Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.