ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Dat Start2Bike bij ATV Ruiten Drie zo in trek is, heeft volgens coördinator Koos Visser grotendeels te maken met de keuze voor de aparte vrouwengroep. “We merken dat een hoop vrouwen wel willen fietsen, maar dat het competitiegedrag van mannen hen afschrikt”, vertelt Koos. “Het idee dat ze worden opgejaagd en hard moeten fietsen, weerhoudt ze ervan zich aan te melden.”

Ladies Only populair

Om deze vrouwen tegemoet te komen, maakt ATV Ruiten Drie in de Start2Bike-trainingen onderscheid tussen een gemengde groep en een ladies-only-groep, waarvan met name de laatste erg populair is. “Vrouwen zijn gemiddeld genomen wat angstiger om zomaar op een fiets te stappen”, verklaart Koos. “Mannen vinden het vaak niet nodig om les te krijgen in het wielrennen, die zoeken het zelf wel uit. Vrouwen zien daarentegen wel het nut van een basiscursus.”

Eén op de drie Start2Bike-deelnemers sluit zich aan bij ATV Ruiten Drie

Stormloop voor Start2Bike

Bij ATV Ruiten Drie starten elk voor- en najaar twee groepen van maximaal 12 deelnemers met Start2Bike. “De Start2Bike-trainingen voor de gemengde groep zijn weleens geannuleerd vanwege te weinig animo, maar bij de vrouwen loopt het aantal aanmeldingen soms zo’n storm dat we geïnteresseerden moeten afwijzen”, vertelt Koos. De inhoud van de trainingen zijn voor beide groepen hetzelfde. “Het enige verschil is dat vrouwen graag wat meer ruimte hebben om te kletsen”, lacht Koos. “Bij mannen zeg ik eerder: ‘Kom op, doorfietsen!’”

Lokaal en online adverteren

Hoe al die beginnende fietsers de weg naar ATV Ruiten Drie weten te vinden? Naast de publicatie van een persbericht in het lokale weekblad en het aansporen van leden om hun familie- en vriendenkring te vragen, doet ATV Ruiten Drie vooral aan online promotie. “Een betaalde Facebook-advertentie werkt heel effectief. Je selecteert een doelgroep op basis van leeftijd en locatie – en omdat deze zo beperkt is, lopen de kosten niet hoger op dan een paar tientjes”, weet Koos. Daarnaast plaatst Ruiten Drie regelmatig foto’s en video’s van het Start2Bike-traject op de Facebook-pagina en website. “Zo krijgen geïnteresseerden een goed beeld van hoe het eraan toe gaat bij de vereniging.”

Toertocht rijden met de leden

Eén op de drie Start2Bike-deelnemers sluit zich aan bij ATV Ruiten Drie. “We verlagen de drempel door na afloop van Start2Bike een introductietraining te organiseren waarbij alle deelnemers een toertochtje rijden met de standaardgroep. Zo leren ze onze leden alvast kennen en merken ze dat ze voldoende niveau hebben om deze overstap te maken.”

Ook meedoen met Start2Bike?

Als jullie club startlocatie wordt, leer je startende wielersporters uit de buurt kennen. Je hebt dan alle gelegenheid om hen uit te leggen wat jouw club te bieden heeft. Kijk op Start2Bike.nl hoe jouw club mee kan doen met Start2Bike. Heb je vragen? Neem dan contact op via info@start2bike.nl of 0318-581300.

*Dit artikel is geschreven in er periode voor het coronavirus.

Misschien ook interessant...

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

Nieuw: e-learning over ledenwerving- en behoud

Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’.  Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Fiets in de trein

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Goed voorbeeld: clubactiviteiten in coronatijd

De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de puzzelcompetitie, challenges en de fietsbingo om actief te blijven als vereniging. Ditmaal drie nieuwe voorbeelden van clubactiviteiten in coronatijd. 

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips: