Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”
De NTFU werkt samen met de ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland in de Alliantie Samen Fietsen aan meer begrip en samenwerking op het fietspad. Er zijn ergernissen op het fietspad, zeker zodra we allemaal tegelijk erop uit trekken, maar wijzen naar de ander is niet de oplossing, vinden alle organisaties uit de Alliantie Samen Fietsen.
Hoe moet het dan wel? De Fietsersbond, Fietsplatform en wielersportbond NTFU vroegen aan hun achterban: welke tip heb jij voor je medefietser nu het drukker wordt? Wees vooral vriendelijk voor elkaar, laten zowel wielrenners, e-bikers, toerfietsers als stadsfietsers weten. Oftewel: geef elkaar de tijd en ruimte om te passeren of in te halen. En groet of geef een bedankje als je er langs mag. Uit de reacties blijkt dat communicatie sowieso belangrijk is. Gebruik een fietsbel, geef richting aan, maak oogcontact en pas ook je snelheid aan worden vaak genoemd.
Opvallend is dat wielrenners ándere wielrenners erop wijzen hun snelheid te minderen. Wees geduldig als je anderen wilt inhalen, is hun advies. De NTFU geeft via de gedragscode van De Echte Wielrenner voorbeelden aan wielrenners hoe ze veilig en vriendelijk wandelaars, fietsers en automobilisten kunnen passeren. Zeker in een groep is het belangrijk dat wielrenners goed opletten. Veel groepen rijden daarom met een wegkapitein. Dat is iemand die erop toeziet dat iedereen zich aan de verkeers- en gedragsregels houdt.
Aan alle e-bikers, toerfietsers, gewone fietsers, wielrenners en andere gebruikers van het fietspad, vraagt de Alliantie Samen Fietsen dus: houd rekening met elkaar. Niet alleen dit Paasweekend, maar ook op andere dagen. Veel fietspaden en wegen zijn niet meer berekend op steeds meer en verschillende soorten fietsers en gebruikers. Zeker als het druk is, is het belangrijk om elkaar dan de ruimte te geven en te gunnen, vindt de Alliantie. Zo kan iedereen genieten van een rondje fietsen.
De Alliantie Samen Fietsen is een initiatief van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, NTFU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland. De organisaties werken allemaal vanuit hun eigen doelstellingen aan veilig, snel en plezierig fietsen. De Alliantie Samen Fietsen geeft het goede voorbeeld op het fietspad; de vertegenwoordigers van verschillende gebruikersgroepen van het fietspad werken samen om drukte en gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Met elkaar organiseren ze evenementen, lichten ze fietsers voor en zorgen ze voor meer begrip en samenwerking op het fietspad.
Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.
Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.
Steeds meer mensen stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. Bijvoorbeeld na een valpartij. Dat komt naar voren uit sportblessurecijfers van VeiligheidNL. Zonde, want vaak is zo'n blessure te voorkomen. Hoe? Door techniektrainingen te volgen.
Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.
Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij.
Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.
Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer.
Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met
Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.